טיפ טיפה מידע בנושא התפתחות תינוקות
מרגע הלידה התינוק שלכם מתחיל להגיב לסביבה שלו. בכל יום שעובר הוא לומד איך להפעיל את חושיו: הוא שומע את אימו, ובמיוחד מזהה את פעימות ליבה, וכך הוא נרגע, הוא לומד לטעום לראשונה חלב אם, ולאחר מספר קטן של שבועות גם מתחיל לראות מה קורה סביבו. בשלב זה מערכות הגוף שלו עדיין אינן דומות למערכות של אדם בוגר: מערכת העיכול שלו אינה בשלה מספיק דבר הגורם לגזים אצל תינוקות, התינוק רואה רק למרחק של 30 ס"מ, בעיקר צלליות ועצמים מטושטשים, ואינו שולט בגפיו. מהי התפתחות התינוק הצפויה לו בחודשים הקרובים? לפניכם רשימת אבני הדרך ההתפתחותיות לפי הגילאים השונים.
חשוב לדעת שמדובר ביכולות כלליות בלבד ולכל ילד יש קצב משלו. קיומו של איחור או עיכוב התפתחותי אצל תינוקות נקבע על ידי רופא או איש מקצוע אחר בלבד.
התפתחות התינוק עד גיל חודש
בגיל זה התינוק בעיקר רוכש מודעות לחלקי גופו. לכן, חשוב להחזיק ולהשכיב אותו בתנוחות שונות: על הגב, על הבטן, על שני הצדדים וכדומה. דברו אליו הרבה וודאו שתינוקכם מצליח לסובב את הראש מצד לצד.
-
משרד הבריאות ממליץ על מתן ויטמין D לתינוקות מגיל לידה ועד גיל שנה.
-
מומלץ לבחור בתוסף ויטמין D שמותאם במיוחד לתינוקות רכים ומוגש בטפטפת נוחה לשימוש, כמו טיפטיפות ויטמין D מבית כצט.
למה אפשר לצפות עד סוף החודש הראשון?
-
הרמת ראש - כשהוא שוכב על הבטן, התינוק מצליח להרים את ראשו מעלה בזווית של 45 מעלות ולזמן קצר.
-
הפניית מבט לקול - התינוק מזהה את הקול של הוריו ומפנה אליהם את מבטו.
-
הכנסת אצבע לפה - כדי לממש את הדחף לינוק, התינוק ינסה להכניס אצבע לפה ובאופן כללי יגלה רפלקס יניקה כאשר יקרבו אל פיו אצבע, פטמה או בקבוק. אולם הוא לא תמיד יצליח בגלל רמת דיוק לא גבוהה.
-
בהייה בעצמים - התמקדות בפנים של האדם המחזיק אותו, מעקב בעיניים אחר עצמים נעים הנמצאים בקרבתו.
התפתחות התינוק עד גיל שלושה חודשים
לאחר החודש הראשון התינוק מתחיל לגלות שליטה בידיים והוא מניע ומנפנף בהן מצד לצד. בעת שכיבה על הבטן, התינוק מצליח להרים את ראשו לזווית של 45 מעלות ומעלה ולהחזיקו באופן יציב. כמו כן, בגיל זה התינוק מתחיל לעקוב עם עיניו אחרי חפצים שונים, לחייך להוריו ולהכניס ידיים לפה.
פעילויות מומלצות להתפתחות התינוק לגיל זה:
הציגו בפני תינוקכם חפצים או צעצועים רכים ונסו לגרום לו לעקוב אחריהם עם עיניו. כדי לסייע לו להכיר את ידייו ורגליו, קרבו יד לרגל ויד לרגל הנגדית או עסו את גפיו בעדינות. הקפידו להשכיבו על הבטן: השכיבה על הבטן מסייעת לחיזוק חגורת הכתפיים, שריר שבעתיד הקרוב יסייע לו לזחול. אם הוא מביע קושי, נסו להשכיבו על הבטן לזמן קצר מספר פעמים ביום. המשיכו לאחוז אותו בתנוחות שונות, גם בעת ההאכלה או ההנקה. דברו אליו הרבה ושירו לו שירים, כך הוא ילמד לזהות את קולכם ולהגיב לשמו.
למה אפשר לצפות עד סוף החודש השלישי?
-
זיהוי פרצופים של אנשים הנמצאים איתו מרבית הזמן.
-
החזקה של הראש והחזה מורמים למשך זמן ארוך יותר.
-
האגרופים הקמוצים מתחילים להיפתח והתינוק מושיט יד לעבר חפצים ומכניס אותם לפה.
-
מחצית מהתינוקות מסוגלים בסוף החודש השלישי לצחוק בקול ולחייך.
התפתחות התינוק עד גיל חמישה חודשים
תינוקות בגיל זה לרוב מצליחים להתהפך מהבטן לגב, ובהמשך יצליחו גם להתהפך מהגב לבטן. הם לומדים כיצד לאחוז בחפצים ביד אחת, להעביר ליד השניה ולהכניסם לפה, זהו שלב התפתחותי חשוב לפיתוח הקואורדינציה: אל תמנעו מתינוקכם להכניס חפצים לפה, תחת השגחתכם ותוך שימת לב כי מדובר בחפצים שאינם מסכנים אותו.פעילויות מומלצות להתפתחות התינוק לגיל זה:
הציגו בפני התינוק מרקמים שונים: תנו לו לגעת בדשא, בחול, בשטיח, בבובת פרווה וכדומה. סייעו לו להביא ידיים אל מרכז הגוף, כדי שילמד למחוא כף המשיכו לסייע לו בהצלבת גפיים: תוך זמן קצר הוא ילמד לאחוז יד ורגל נגדית בעצמו המשיכו להשכיבו על הבטן, והגישו לו צעצועים כדי שינסה לתפוס אותם ביד אחת תוך העברת משקל ליד השניה. היכולת להעביר משקל מיד ליד תסייע לו רבות בשלב הזחילה. כדי לסייע לתינוקות להתהפך מהבטן לגב, נסו לבצע את התרגיל הבא: העבירו את יד ימין מתחת לבית החזה של התינוק בעת שהוא שוכב על הבטן ואחזו בזרוע יד שמאל שלו. עם יד שמאל שלכם איחזו בברך ימין של התינוק. קרבו את שתי הידיים שלכם אחת לשניה עד שהתינוק יעבור לאט לאט לשכיבה על צד שמאל, עד להיפוך מלא.
למה אפשר לצפות עד סוף החודש החמישי?
-
התהפכות מהבטן לגב ולהפך.
-
התינוק מסוגל לתפוס את כף רגלו ואפילו להכניס אותה לפה.
-
העברה של חפצים מיד אחת לשנייה.
-
יכולת להבחין בין צבעים בולטים וחזקים כדוגמת צהוב, אדום ושחור.
-
זחילה ראשונית, בדרך כלל בציר אחד.
-
אם התינוק מביע עניין בצלחת אוכל או בסנדוויץ' שלך, יכול להיות שהוא מוכן לנסות אוכל מוצק.
התפתחות התינוק עד גיל שבעה חודשים
מגיל זה התינוק ינסה בכל מאודו להתקדם קדימה לקראת חפץ או צעצוע שתציגו בפניו. יש תינוקות שמתחילים בזחילת גחון, באמצעותה הם מתקדמים על הבטן תוך תמיכה של הידיים והרגליים, ויש תינוקות שמתחילים מיד לעמוד על שש ולנסות להתקדם על הברכיים. שתי הדרכים תקינות. לעיתים התינוק יתחיל לזחול אחורנית, אך גם כאן אין מקום לדאגה. הוא ימצא את הדרך להתקדם קדימה עם הזמן. בגיל זה התינוק גם ינסה להתיישב. לעיתים הישיבה מגיעה בצורה של העברת משקל אחורה ולעיתים דרך הצד. אם תינוקכם יושב על הצד, וודאו שהוא יכול להישען ולעבור לישיבה דרך שני הצדדים.פעילויות מומלצות להתפתחות התינוק לגיל זה:
תנו לו לזחול או לעמוד גם מחוץ לבית: זחילה או עמידה על קרקע משתנה, עם עליות וירידות, תסייע לו לשכלל את המיומנות שלו. הימנעו מרכישת נעליים ראשונות: הנעליים מעמעמות את התחושה בכפות הרגליים, לכן מומלץ לרכוש אותן רק אחרי הליכה יציבה במשך חודש או יותר. הציעו לו משחקים וגירויים לעידוד מוטוריקה עדינה: צעצועי השחלות, קוביות גדולות וכדומה יסייעו לו לרכוש שליטה טובה יותר בידייו וכן לשפר את הקשר בין עין ויד. מעבר לצעצועים, ניתן לעודד את המוטוריקה העדינה גם באמצעות אכילה עצמאית של פרוסת לחם או ביסקוויט.
למה אפשר לצפות עד סוף החודש השביעי?
-
זחילת שש - התינוק מסוגל לעמוד על שש ולהתקדם לאט.
-
שילוב הברות וגיבובי מילים.
-
ידי מגרפה - התינוק מנסה למשוך דברים ומושיט ידיים. זה כולל משיכת מפה, משיכת שרשרת וכמובן - משיכת השיער של אמא.
-
הטלת חפצים - התינוק נהנה לגלות שחפצים מרעישים! יתכן שהוא יאהב להטיח חפצים על הרצפה ואפילו יגניב חיוך לקול התנפצות.
-
זיהוי של נימת קול - התינוק מתחיל להבין את משמעות נימת הקול - לחישה, צעקה וגם את המילה "לא".
התפתחות התינוק עד גיל שנה
בגיל זה התינוק כבר יודע לזחול, לשבת, לעמוד ועם הזמן הוא ינסה ללכת. עודדו אותם להתנסות בהליכה בבית ובחוץ. בגיל זה הם כבר יכולים לפתח אינטראקציה עם בני גילם, לכן ניתן להפגישם עם תינוקות אחרים לשעת משחק. בגיל זה הם בעיקר ישחקו אחד ליד השני, אך יהנו מאוד מהחברה המשותפת. פעילות חברתית תורמת רבות בשלבי התפתחות הילד.
פעילויות מומלצות להתפתחות הילד בשלב זה:
כדי לעודד את ילדכם לעזוב את הרהיט ולעמוד באופן עצמאי, נסו לעמוד מאחוריו ולהפנות את תשומת ליבו באמצעות צעצוע או בועת סבון. הפניה אחורנית תעודד אותו לנתק יד אחת מהרהיט ולהסתובב אליכם. הגיע הזמן לבימבה: בגיל זה יש לחלק מהתינוקות צורך לדחוף קדימה, לכן אפשר להציע להם בימבה, הליכון או עגלה עם בובה. נסו להתחיל להלבישם בעמידה: ההלבשה תסייע להם ללמוד כיצד להעביר משקל מרגל מרגל.
למה אפשר לצפות עד סוף השנה הראשונה?
-
עמידה לבד וצעידה של מספר צעדים ללא עזרה.
-
הבנה של הוראות פשוטות כמו: "בוא", "תביא לי", "שב", "לפתוח פה".
-
הסתכלות על אובייקט בתגובה לשאלה. למשל, התינוק יסתכל על הכלב בתגובה לשאלה: "איפה הכלב?"
-
אמירת מילים פשוטות כמו: "ביי", "לא", וכמובן "אמא" ו"אבא".
-
התינוק יודע לחזור אחר תנועות, וליהנות מהשיר "ידיים למעלה על הראש", ו- "עוגה, עוגה, עוגה".
חשוב לזכור:
התפתחות תינוקות נכונה לא ניתן להאיץ. אפשר לסייע, לגרות או לתרגל, אך חשוב מאוד שהתהליך יתפתח באופן טבעי גם מצידו של התינוק. העזרה הטובה ביותר שתוכלו לתת לילדכם הרכים היא להימנע מהשוואות, ולתמוך בתהליך ההתפתחות בעזרת חשיפתם לגירויים חדשים עם המון חיזוקים חיוביים. אם אתם חוששים שתינוקכם אינו מתפתח נכון, ניתן לפנות לרופא הילדים או לפיזיותרפיסט ילדים מומחה.
כתבות נוספות בנושא:
גיל שנתיים הוא תחנה חשובה בחייו של ילדכם, וכמו בכל תקופה – גם לה יש אתגרים, בהם: התקפי זעם, כאבי גדילה וקשיים חברתיים. איך מתמודדים עם כל אחד מהם?
|
מרגע שהילד נכנס לביקורת בטיפת חלב, ההורים לומדים להכיר מקרוב את עקומת הגדילה. מה אומרים האחוזונים ואיך תזונה נכונה ובריאה תשמור על עליה תקינה במשקל התינוק? כל התשובות בכתבה זו
|
ברית המילה היא טקס חשוב בדת היהודית. חשובה לא פחות היא שגרת הטיפול בתינוק לאחר הטקס. איך להתכונן? כיצד לטפל בתינוק? וממה להיזהר? לפניכם כל התשובות שיעזרו לכם להוריד את רמת המתח לקראת האירוע.
|
שמירה על בריאות התינוק היא לא תמיד פשוטה: מבחר המאכלים, תוספות המזון והתרופות הוא עצום ולא פשוט לבחור את המוצרים הבריאים ביותר עבור התינוק שלכם. אז איך יודעים מה כדאי לתת לתינוק? ריכזנו עבורכם את הנחיות משרד הבריאות
|