צור קשר

צור קשר

checked

מתחילים טעימות? גלו את המזונות המזיקים ביותר לתינוקות

 

  • הימנעו ממוצרי חלב עד גיל 9 חודשים, ומחלב ניגר ומדבש ומוצריו עד גיל שנה.
  • הימנעו ממאכלים המכילים סוכר או ממותקים, מחשיפה לצבעי מאכל שיכולים לגרום למחלות קשות והפחיתו צריכת מזון עם חומרים משמרים.
  • הימנעו מצריכת שומן טראנס, וכן מהוספת מלח עקב מתן מזון מתועש או בדרך אחרת.
  • מה כן מומלץ לתת? פירות וירקות טריים ומבושלים, קטניות, פחמימות מורכבות, בשר, עוף דגים, ביצים ושומנים בריאים וטבעיים.

התינוק שלכם מוכן למוצקים? זה הזמן להכיר לו מגוון רחב של מזונות בריאים ומזינים, כמו פירות, ירקות, עוף, בשר, דגים, קטניות ודגנים. יחד עם זאת, יש גם מזונות שמומלץ להימנע מהם במיוחד בשנה הראשונה (ולעיתים גם בכלל), כמו סוכר, מלח, צבעי מאכל, שומן טראנס ועוד. לפניכם הרשימה המלאה


משרד הבריאות ממליץ על חשיפת תינוקות למוצקים החל מגיל ארבעה חודשים לתינוקות שניזונים מתמ"ל והחל מגיל חצי שנה לתינוקות יונקים. חשיפה נכונה למזון מוצק לא רק מסייעת להשלמה תזונתית ולגיבוש הרגלי תזונה נכונה, אלא גם מאפשרת לזהות ולטפל באלרגיות למזון. לכן, ההמלצה היא לחשוף בכל פעם למזון חדש אחד בכמות קטנה למשך 3 ימים, ורק אם לא מתעוררת תגובה אלרגית להמשיך למזון החדש הבא. כך למשל, ניתן לתת כפית רסק תפוחים למשך 3 ימים ולאחר מכן ניתן להוסיף כפית של רסק אגסים. מהר מאוד מגוון המזונות שהתינוק שלכם יכיר ילך ויגדל, ועם הזמן תגלו גם מהן ההעדפות שלו. יחד עם זאת, ישנם מזונות שמומלץ להימנע מהם במיוחד במהלך שנת החיים הראשונה.


מוצרי חלב: משרד הבריאות ממליץ על הימנעות מוחלטת ממוצרי חלב עד לגיל 9 חודשים ומחלב ניגר עד לגיל שנה, שכן מוצרי חלב עשויים להפריע לספיגת הברזל בגוף ולגרום לחוסר תזונתי. במהלך השנה הראשונה מומלץ להעדיף מוצרי חלב לבנים בלבד, כמו גבינה לבנה ויוגורט, ולהימנע ממוצרי חלב שמכילים סוכר וצבעי מאכל.


דבש: משרד הבריאות ממליץ על הימנעות מדבש וממוצרים או מאפים שמכילים דבש עד לגיל שנה, בשל סיכוי להימצאות של רעלן בשם קלוסטרידיום בוטולינום, שעשוי לגרום לניוון או לשיתוק של שרירים (כמו קרוב משפחתו, הבוטוקס). אצל מבוגרים רעלן זה אינו יכול להתקיים במערכת העיכול בזכות רמת חומציות גבוהה יותר ולכן יתקוף רק מבוגרים חולים או שסובלים מתת פעילות של מערכת העיכול בשל ניתוח או פגיעה.

 

סוכר: הסוכר שנמצא במשקאות ממותקים, עוגות, מעדנים ומוצרים מעובדים אחרים גורם לעלייה מהירה של הסוכר בדם, ולגוף התינוק קשה להתמודד עם זה. התוצאה היא שאחרי מזון מתוק התינוק ירצה להמשיך לאכול מזון מתוק או יחווה "נפילת סוכר". כמו כן, הסוכר מזיק לשיניים וגורם להעדפת מזון מתוק. לכן, מומלץ להימנע ממאכלים שמכילים סוכר מזוקק, ולהעדיף פירות או מאכלים שאינם ממותקים. המלצה זו נכונה לכל גיל.

צבעי מאכל: צבעי מאכל אינם בריאים לגוף, וחלקם אף הוכרזו כמסוכנים ממש, בהם צבעים שמיוצרים משאריות של זיקוק נפט או זפת כמו: צהוב (טרטזין), כתום (סנסט ילו), אדום (אלורה) וכחול (אינדיגו קרמין וכחול מספר 1). צבעי המאכל אינם מתפרקים בגוף, אלא ממשיכים ומצטברים בו ועשויים לגרום למחלות קשות, גידולים והפרעות קשב וריכוז. במרבית מדינות אירופה השימוש בצבעים אלו כבר הוצא מהחוק, אך בישראל וארה"ב עדיין עושים בהם שימוש. ילדים קטנים, ובעיקר תינוקות, רגישים יותר להשפעת צבעי המאכל מכיוון ששטח גופם קטן יותר ולכן מומלץ להימנע לחלוטין בשנת החיים הראשונה ולצמצם את החשיפה אליהם גם בהמשך.

 

שומן טראנס: שומן זה הינו שומן צמחי שעבר תהליך כימי בכדי לעבור ממצב של נוזל למצב מוצק, כמו מרגרינה. שומן זה אינו מתפרק בגוף, מצטבר בדפנות העורקים ובאיברים פנימיים אחרים, וכבר הוכח שהוא תורם להתפתחות מחלות לב וכלי דם. לאחרונה השימוש בשומן טראנס אף הוצא מהחוק בארה"ב. שומן טראנס נמצא לרוב במאפים תעשייתיים, במזון קפוא, בגלידות, בחטיפים, בממרחים ועוד, ומומלץ להימנע ממנו בכל גיל.

חומרים משמרים: בכדי להאריך את חיי המדף של מוצרי מזון ולמנוע התפתחות של חיידקים, במקרים רבים מוסיפים אליהם חומרים משמרים. הם מסומנים ברשימת המרכיבים על ידי האות E בתוספת מספר בין 200 ל-299. חומרים אלו אינם בריאים ובריכוזים גבוהים עשויים לגרום להתקפי אסטמה, לכאבי ראש, הפרעות קשב וריכוז ועוד. הם מופיעים לרוב במוצרים מן החי שמוחזקים בקירור, כמו מוצרי חלב, נקניקים, חומוס ועוד. מומלץ להקפיד על צריכה נמוכה של חומרים משמרים, על ידי צריכה נמוכה של מוצרים מעובדים.

 

מלח: המלח מכיל כמות גבוהה של נתרן, דבר שמעלה את הסיכון ליתר לחץ דם ולהתייבשות אצל תינוקות. לפי המלצות משרד הבריאות למבוגרים מומלץ לצרוך עד 6 גרם מלח ביום, אך יש לזכור שמלח גם מתווסף למגוון מזונות תעשייתיים עוד לפני שהם הגיעו אל הצלחת שלנו. אצל תינוקות מלח עשוי להפר את איזון המינרליים בגוף, ולכן מומלץ להימנע מהוספת מלח אל מזון התינוק או ממתן מזון מתועש עתיר מלח. מומלץ להעדיף מזון בייתי, טרי ובריא.

 

מה כן מומלץ לתת בשלב הטעימות?


מומלץ להרבות מטעימה של פירות וירקות טריים ומבושלים, לצד קטניות, מנת פחמימות מורכבות כמו אורז, פסטה ולחם מחיטה מלאה, בשר, עוף, דגים וביצים, בליווי שומנים בריאים כמו טחינה, אבוקדו ושמן זית. כמו כן, מומלץ להקפיד על המלצות משרד הבריאות ולתת טיפות ברזל . שימו לב שיש טיפות שבגלל מנגנון ייחודי ניתן לתת אותן עם חלב! 

כתבות נוספות בנושא

אוכלים בריא מההתחלה: תזונה עשירה בברזל

אוכלים בריא מההתחלה: תזונה עשירה בברזל

תינוקות רבים סובלים מחוסר בברזל, גם אם תזונתם ומשקלם תקין, דבר שעשוי להשפיע על התפתחותם בעתיד. לכן, משרד הבריאות ממליץ על מתן טיפות ברזל באופן יומיומי ...

לאכול נכון ולשמור על בריאות התינוק

לאכול נכון ולשמור על בריאות התינוק

שמירה על בריאות התינוק היא לא תמיד פשוטה: מבחר המאכלים, תוספות המזון והתרופות הוא עצום ולא פשוט לבחור את המוצרים הבריאים ביותר עבור התינוק שלכם. אז ...

טיפול במזון בקיץ: המדריך למשתמש

טיפול במזון בקיץ: המדריך למשתמש

הרעלת מזון עלולה לגרום לחוסר נעימות אצל מבוגרים ולסכנה של ממש כשמדובר בשלשול אצל תינוקות. כיצד ניתן למנוע הרעלת מזון בקיץ, איך אורזים מזון ליציאה מחוץ ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד