צור קשר

צור קשר

checked

לא להגזים עם הגזים

  • להניק בכל הנקה מצד אחד ללא הגבלת זמן בכדי שיגיע לתינוק חלב עשיר בשומן ומאוזן מבחינת סוכרים אשר ימלא את קיבתו.
  • להצמיד את פי התינוק לשד כדי לא לגרום לו לבלוע אוויר, להניק בשכיבה או בהטיה אחורנית לצורך זרימה איטית ושמירה על אווירה נינוחה.
  • למרות שלא הוכח מדעית, עדיף להימנע בשבועות הראשונים מתפוזים, משוקולד ומחלב בקר.
  • באם מופיעים גזים, עדיף להפחית צריכת ירקות מצליבים, פירות טרופיים, מאכלי חלב, קפאין, אורז, מאפים ואוכל מתובל. ניתן לתת לתינוק תרופה להקלה על הכאב.

למרות שתינוקות רבים סובלים בחודשים הראשונים לחייהם מגזים, לרפואה המודרנית עדיין אין פתרון מוכח לבעיה. מלבד עצות סבתא אפשר רק להמליץ על טיפול תרופתי להקלה על הכאבים והסבל

כבר בגיל שבועיים-שלושה יכול תינוקכם להתחיל לסבול מגזים. הביטוי היחיד לכאבים שלו שתוכלו לראות הם התקפי בכי מתמשכים, וייתכן שרק כעבור כמה חודשים יחלפו כאבים אלה. לא בטוח שתוכלו להתנחם בכך, אבל מלבד אי הנעימות הנגרמת לתינוק גזים אינם גורמים לנזקים מתמשכים או לבעיות בריאותיות אחרות, ובדרך כלל גם כאשר התינוק סובל מגזים הוא ממשיך לעלות במשקל באופן תקין.

הרפואה המודרנית עדיין לא הצליחה למצוא גורם יחיד לגזים אצל תינוקות, וקיימות תיאוריות רבות ומגוונות לא רק באשר לגורם, אלא גם לגבי הדרכים האפשריות להקל את סבלו של התינוק. בזמן התקפי הבכי תוכלו למצוא פתרונות שונים שיסייעו להרגיע את התינוק באופן זמני כמו הליכה, נדנוד או נסיעה ברכב, אך כדי להפחית את הסיכוי להופעת גזים תידרשו לפתרונות יצירתיים יותר.

הנקת התינוק: צד אחד בכל הנקה

אחת העצות הנפוצות לאימהות מיניקות הוא לא להעביר את התינוק לשד השני בזמן היניקה. בניגוד לדעה הרווחת, יניקה משד אחד אינה גורמת להיווצרות של גודש או של הבדלים בין הצדדים, כל עוד מחליפים בין הצדדים בין הנקה להנקה. חשוב לתת לתינוק לינוק ללא הגבלת זמן ומבלי להעביר אותו לשד השני, אלא אם הוא נותר רעב לאחר שסיים לינוק מהשד הראשון, מכיוון שהחלב הראשוני בכל הנקה הוא דליל ומורכב בעיקר ממים, פחמימות וחלבונים.

ככל שההנקה ארוכה יותר, כך עולה אחוז השומן שבחלב. אם תעבירו את התינוק לינוק מהשד השני אחרי כמה דקות של יניקה תגרמו לכך שילדכם יקבל מזון עתיר-סוכרים ודל בשומן. הנקה שכזו תגרום לקיבה שלו להתרוקן במהירות, ולכמות גדולה מדי של סוכר להגיע למעי ולגרום, לעתים, לגזים.

תנוחת הנקה נכונה

תינוק שיונק כשפיו אינו צמוד לשד, בולע כמויות של אוויר מלבד חלב האם. האוויר שנלכד במערכת העיכול עלול לגרום לגזים, ולכן חשוב לאפשר לתינוק להצמיד את פיו לשד בזמן ההנקה. עבור אימהות רבות הדרך הטובה ביותר לכך היא להניק בזמן שהן שוכבות על הצד או על הגב, או כאשר משענת הכסא מוטה לאחור ככל האפשר. זרימת החלב בתנוחות אלה איטית יותר, והתינוק ימשיך לינוק זמן ארוך יותר. במקרים רבים גם אווירה נינוחה של האימהות תורמת להנקה טובה יותר, ולכן מומלץ להניק בחדר רגוע ושקט, מואר היטב אך ללא אורות בוהקים, וללא מוזיקה חזקה או קולות חזקים מהרדיו או מהטלוויזיה.

מה בתפריט?

עד היום לא נמצא קשר ברור בין תזונת האם לבין הופעת גזים אצל התינוק היונק, למעט מקרים של רגישויות ייחודיות אצל תינוקות למזונות ספציפיים, שמרכיביהם עברו לחלב האם. עם זאת, יועצות הנקה רבות ממליצות במהלך השבועות הראשונים לחיי התינוק להימנע מתפוזים, שוקולד וחלב בקר.
מזונות אחרים שתינוקות רבים רגישים אליהם כוללים ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, צנונית, לפת ואחרים), תותים ופירות טרופיים, מאכלים מחלב בקר, מאכלים חריפים או מתובלים, מזונות עתירים בקפאין, אורז ומאפים מקמח לבן. מומלץ שלא להימנע ממזונות אלה באופן גורף, ולהמשיך לאכול כרגיל, אלא אם מופיעים גזים אצל התינוק או שהוא נראה סובל. חשוב לזכור כי הימנעות ממזונות מסוימים, בייחוד ממוצרי חלב, עלולה לגרום לבעיות גם בגופך כגון מחסור בסידן.

איך להקל על הגזים?

למרות כל עצות הטובות והשיטות המגוונות, תינוקות רבים עדיין סובלים מגזים. עבור אלה ישנה תרופה להקלה על כאב בטן הנגרם מגזים במערכת העיכול בתינוקות ובפעוטות. 

 

 

כתבות נוספות בנושא

תכשירים נגד גזים אצל תינוקות: טבעי זה טוב?

תכשירים נגד גזים אצל תינוקות: טבעי זה טוב?

30% מהתינוקות עד גיל שלושה חודשים סובלים מגזים או בשמם המקצועי קוליק. מגוון התכשירים המיועדים להקלה על גזים הוא רחב, לכן לפני שאתם בוחרים במה להשתמש ...

10 עובדות מעניינות על קוליק

10 עובדות מעניינות על קוליק

עשר עובדות שלא ידעתם על קוליק, תופעת הגזים אצל תינוקות

5 דרכים להתמודדות עם גזים אצל תינוקות

5 דרכים להתמודדות עם גזים אצל תינוקות

התינוק בוכה בגלל כאבי הגזים ואתם חשים חסרי אונים? לפניכם חמש דרכים לעבור את תקופת הגזים בשלום

כאב בטן אצל תינוקות: מתי צריך לדאוג?

כאב בטן אצל תינוקות: מתי צריך לדאוג?

כאב בטן היא תופעה נפוצה מאוד בקרב תינוקות ופעוטות, והגורמים הם רבים ושונים. לפעמים הבטן הקטנה יכולה לכאוב מאכילת יתר או אכילה בלתי מספקת, מגזים, ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד