צור קשר

צור קשר

checked

אטופיק דרמטיטיס אצל תינוקות – כל מה שחשוב לדעת

  • אטופיק דרמטיטיס, היא אחת ממחלות העור השכיחות ביותר בקרב תינוקות
  • הבעיה עלולה להתפרץ במצבים שונים, אם כי הדעות סותרות ואין מידע חד משמעי בנושא.
  • ניקוי נכון ותדיר של עור התינוק, בעזרת תכשירי ניקוי דוגמת קרם גוף ותחליב סבון טיפוליים בעלי p.H 3.5 יכולים להפחית את הסבירות שהתינוק יסבול מאטופיק דרמטיטיס
  • אם מדובר בדלקת חריפה, במחלה שאינה חולפת או במחלה אליה נלווים תסמינים נוספים רצוי לגשת בהקדם האפשרי לרופא הילדים לצורך התייעצות ובדיקה

אטופיק דרמטיטיס, הידועה גם בתור אסטמה של העור או דלקת עור אטופית, היא אחת ממחלות העור השכיחות ביותר בקרב תינוקות. למרות שהמחלה עלולה להופיע בכל גיל, היא שכיחה במיוחד בקרב צעירים כאשר ההערכות הן שכ-50% מהתינוקות יסבלו מהבעיה בשנת חייהם הראשונה ושכ-30% מפעוטות יחוו אותה עד גיל חמש.
למרות שמדובר בבעיה נפוצה שלרב איננה מסוכנת, חשוב לזכור כמה דברים. ראשית, שיש בהחלט דרכים באמצעותן ניתן להפחית את הסיכויים להתפרצות הדלקת. שנית, ואולי מעל הכול, שגם לאחר הופעת הדלקת יש הרבה מה לעשות.

התסמינים העיקריים של אטופיק דרמטיטיס

אטופיק דרמטיטיס עלולה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים על גבי העור. פיזור המחלה משתנה בכל אחד מהמקרים, ותלוי בין היתר בגיל התינוק. מסביבות גיל חודשיים היא תופיע במיוחד בפנים, בקרקפת, במרפקים ובברכיים. בגילאים מאוחרים יותר – החל מגיל שנתיים לרוב – הפיזור משתנה, והפריחה מופיעה בחלק גדול מהמקרים בקפלי הגוף.

בין התסמינים המזוהים עם המחלה ניתן למנות:

  • פריחה בעור ו/או אדמומיות
  • גרד בעור
  • יובש של העור וקשקשת על גבי העור
  • היווצרות שלפוחיות אדומות בעור – בעיקר במצבים החמורים יותר

שאלה נפוצה בקרב הורים, היא האם למחלה יש מרכיב "אסמטי" כפי שניתן להסיק מהשם שלה. התשובה הפשוטה היא שבחלק גדול מהמקרים, אכן נלווים לבעיה תסמינים אלרגניים דוגמת נזלת אלרגית, אסטמה, מחלות עיניים ועוד.
תסמינים דוגמת אלו גורמים לאי נוחות משמעותית לתינוק (וגם להוריו), שעלולה לגרום לבכי ולחוסר שקט או אפילו לקשיי שינה.

גורמי הסיכון למחלה

אסטמה של העור נחשבת למחלה אוטואימונית, כלומר, מחלה שנובעת מכך שהגוף מזהה באופן שגוי איום המשפעל את מערכת החיסון וגורם לה להגיב נגד איבר או מערכת בגוף.. מבחינה מעשית, במקרה זה רגישות יתר של מערכת החיסון מביאה לפעילות משמעותית כנגד אלגרניים, הן פנימיים והן חיצוניים, מה שמביא לתסמינים השונים שהוזכרו מעלה.
הבעיה עלולה להתפרץ במצבים שונים, אם כי הדעות סותרות ואין מידע חד משמעי בנושא. על פי הגישה רפואית המקובלת, התורשה מקבלת תפקיד מרכזי, כאשר רוב התינוקות הסובלים מאטופיק דרמטיטיס נולדו להורים בעלי נטיה מוגברת לתופעות או מחלות אוטואימוניות. המחלה עלולה להתפרץ או להחמיר בנסיבות שונות, לרבות יובש בעור, חשיפה לחומרים מגרים, לחצים, מתחים נפשיים או אפילו גורמים סביבתיים, כמו עונות השנה (המחלה שכיחה יותר בחורף) או אזור המגורים (המחלה נפוצה יותר באזורים מתועשים).

איך ניתן לאבחן את המחלה?

אבחון אסטמה של העור ייעשה ברוב המקרים באמצעות שילוב בין בדיקה גופנית לתשאול. במהלך הבדיקה הגופנית, שתתבצע מטבע הדברים לאחר הופעת התסמינים, יבחן הרופא האם מדובר במאפיינים ובפיזור המזוהים עם המחלה. לצד זה הוא יתשאל את הורי הילד (או את הילד עצמו, בגיל מאוחר יותר) לגבי מהלך המחלה, הופעה אפשרית שלה בעבר או אצל אחד מההורים וכן הלאה.
שימו לב שקיימות בדיקות מעבדה שעשויות להצביע בחלק מהמקרים על אטופיק דרמטיטיס, לרבות בדיקת נוגדני lgE. עם זאת ההערכה המקובלת היא שהן אינן מספקות תשובה חד משמעית לגבי היווצרות המחלה והתפתחותה, לכאן או לכאן.

טיפול באטופיק דמטיטיס

אטופיק דרמטיטיס טיפול מתמקד בהפחתת דרגת החומרה והתדירות של התסמינים, בניסיון להגדיל את משך תקופות הרגיעה (רמיסיה). האם ניתן למנוע את המחלה?
יש פעולות די בסיסיות שעשויות להפחית את הסבירות שהתינוק יחווה אסטמה של העור, ביניהן:

  • ניקוי נכון ותדיר של עור התינוק, בעזרת תכשירי ניקוי דוגמת קרם גוף ותחליב סבון טיפוליים, קרם ידיים, מוס ניקוי ועוד. רצוי לבחור במוצרים בעלי דרגת חומציות מתאימה (3.5 P.H) וללא בישום כגון תחליב רחצה לקטופיל
  • שימוש בבגדים הנחשבים ל"קלים", דוגמת בגדי כותנה, וצמצום השימוש בבדים מלאכותיים או בצמר
  • הוספת שמן אמבט, תחליב רחצה ייעודי למי האמבט
  • שיבולת שועל עשויה להקל על גירוי וגרד. מכניסים כף שיבולת שועל לתוך גרב כותנה וקושרים את הגרב בקצה. מכניסים את הגרב למי האמבט החמימים בעת הרחצה. 
  • הקפדה על אורח חיים רגוע ככל שניתן וצמצום מצבי חרדה ומתח, שעלולים להאיץ או להחמיר מחלות קיימות

על מנת להמנע מהתפרצויות של אטופיק דרמטיטיס מומלצת הקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת המכילה פירות וירקות, קטניות, דגנים ודגים.  מומלץ להמנע מאוכל מטוגן, ממתקים וחטיפים שעשויים להחמיר את הבעיה. יש המדווחים שהפחתת מוצרי חלב בקר משפרת את מצבם אך לא בכל המקרים. 

טיפולים טבעיים ותרופתיים
כיום ניתן למצוא מגוון תרופות, תכשירים ומשחות שעשויים להקל על הסובלים מאטופיק דרמטיטיס. בדרך כלל נעדיף שלא להשתמש בתרופות לאורך זמן, עקב תופעות הלוואי האפשריות של חלקן, אלא אם מדובר בהתפרצויות חריפות או במחלה שאינה חולפת למרות הטיפולים הבסיסיים יותר: משחות מרשם בעלות סטרואידים המיועדות למצבים של זיהום ודלקת, תכשירי מרשם ללא סטרואידים ועוד. תרופות נוגדות גרד עשויות להיכנס לתמונה במקרים בהם תסמין זה מופיע, אם כי יעילותן במקרים של אטופיק דרמטיטיס נחשבת רחוקה מלהיות מקסימלית.

אם מדובר בדלקת חריפה, במחלה שאינה חולפת או במחלה אליה נלווים תסמינים נוספים (דוגמת חום או שלפוחיות על גבי העור), רצוי לגשת בהקדם האפשרי לרופא הילדים לצורך התייעצות ובדיקה. ייתכן שבמצבים אלו יהיה צורך בטיפולים נוספים, דוגמת פוטותרפיה או טיפול ביולוגי.


 

עבור לתוכן העמוד