צור קשר

צור קשר

checked

למה תינוקות פולטים?

  • הפליטה הינה תופעה טבעית חולפת שמתרחשת מיד לאחר האוכל בקרב תינוקות עקב חוסר הבשלה הוושט שמביא לחזרת מזון מהקיבה כלפי מעלה.
  • הקאה שונה מפליטה במרקם, בצבע ובריח ואחריה יש לעקוב. היא אינה מתרחשת לאחר ארוחה דווקא והיא יכולה להוות תגובה אלרגית או סימן למחלה.
  • פליטות מרובות ובכמות גדולה, ליווי של התקפי קוצר נשימה, פליטות המלוות בבכי ואי שקט וכן הקאות תכופות הם מקרים הדורשים ברור רפואי.
  • האכלה במנות קטנות כשהתינוק זקוף ורגוע, הסמכת מזון התינוק, הקצאת זמן לגיהוק ולמנוחה והימנעות מלבוש הדוק יסייעו בהפחתת כמות הפליטות.

יותר ממחצית מהתינוקות פולטים בחודשים הראשונים לחייהם, ואצל מרביתם מדובר בתופעה פיזיולוגית נורמלית. לפניכם מידע על סיבוכים אפשריים וטיפים להפחתת כמות הפליטות

פליטות של תינוקות הן תופעה שמדאיגה הורים רבים, שכן התחושה היא שהתינוק אינו אוכל מספיק. הפליטה מתרחשת עקב חוסר הבשלה של סוגר הוושט התחתון שמאפשר חזרה של מזון מהקיבה כלפי מעלה. ברוב המקרים, מדובר בתופעה פיזיולוגית נורמלית וטבעית שנובעת מרפלקס של הקיבה, בדומה לצרבת של מבוגרים, שנקראת רפלוקס קיבתי ושתי (GER).
בקרב מרבית התינוקות הפליטות אינן מלוות באי נעימות והן הולכות ומתמעטת במהלך החודשים הראשונים, עד שהן נעלמות לחלוטין בגיל חצי שנה עד שנה. 

 

מה ההבדל בין פליטות והקאות?

פליטות והקאות הן שונות במרקמן, בצבען ובריחן. פליטה מתרחשת מיד לאחר האוכל ומכילה אוכל שאינו עוכל והקאה מרחשת זמן מה לאחר הארוחה והמזון שנפלט מעוכל באופן חלקי.

בעוד שפליטה היא תופעה טבעית, אחרי ההקאה יש לעקוב. אמנם הקאה אינה מעידה באופן אוטומטי של מחלה, אך שהיא מתרחשת מומלץ לבחון אם מופיעים סימני מחלה נוספים, כמו: שלשולים, עליית חום, כאבי בטן, צינון ועוד.

לעיתים ההקאות עשויות להתרחש כתוצאה מתגובה אלרגית לחלב פרה, אך לרוב יהיו גם סימנים נוספים לאלרגיה מלבד ההקאה, כמו קשיי נשימה, שלשולים או תפרחת על העור.

מתי יש לגשת לרופא?

חשוב לעקוב אחר תדירות הפליטות, מרקמן ותופעות שנלוות אליהן, כדי לשלול סיבוכים שונים שנובעים מתופעת הרפלוקס, כמו:

  • פליטה של ארוחות שלמות: פליטות מרובות שמהוות אחוז גבוה מהתזונה היומית עשויות לפגוע בעלייה במשקל התינוק ולגרום לחוסר תזונתי. במצבים אלו רצוי לגשת לקבלת אבחון וטיפול רפואי, שכן חוסר תזונתי עשוי לפגוע בהתפתחות התינוק ומערכות גופו. 
  • התקפי קוצר נשימה: מכיוון שהוושט נמצא ברובו בבית החזה, חלק מהמזון החומצי שעולה מהקיבה עשוי להגיע לריאות ולגרום להתקפים דמויי אסטמה, שיעול או דלקות חוזרות בריאות. לכן, במקביל לאבחון ריאתי, מומלץ לגשת גם לרופא גסטרו ילדים כדי שייאבחן אם תופעות אלו קשורות לרפלוקס. 
  • פליטות המלוות בבכי ואי שקט: מכיוון שהוושט חשוף לחומציות שעולה מן הקיבה, עשויה להתפתח בו דלקת מקומית בוושט (GERD) שגורמת לדימום וכאבים בעת הפליטה. אם תינוקכם פולט לעיתים קרובות והפליטה מלווה בכאב ובאי שקט, רצוי לגשת לרופא. 
  • הקאות תכופות: הקאות תכופות ללא תסמינים אחרים דורשות בירור רפואי שכן הן עלולות לגרום לחוסר תזונתי שעשוי לפגוע בהתפת

 

טיפים להפחתת כמות הפליטות בקרב תינוקות

 
  • הימנעו מהאכלת יתר: העדיפו האכלה בכמות קטנות בכל מספר שעות מאשר ארוחות גדולות שמעמיסות על הקיבה ועשויות לגרום לפליטות. 
  • דאגו לסביבת האכלה רגועה ונטולת הפרעות: האכלה מול הטלוויזיה או בסביבה רועשת מסיחה את דעתו של התינוק מהאוכל ומשבשת את מנגנון הרעב והשובע הטבעי שלו. תינוק שדעתו מוסחת יכול לאכול יותר מכפי יכולתו מפני שאינו מרוכז באכילה אלא בדברים אחרים.  
  • הקצו זמן לגיהוק: יש תינוקות שזקוקים לגיהוק (גרעפס) גם במהלך האוכל, לכן רצוי לעצור את הארוחה ולאפשר להם לגהק. הוצאת האוויר מפחיתה את העומס בוושט ומקלה על העיכול. 
  • האכילו את התינוק כשהוא רגוע: האכלה תוך כדי בכי גורמת לאוויר להיכנס למערכת העיכול, דבר שגורם לגזים, לכאבי בטן ולעומס על הקיבה. 
  • האכילו את התינוק כשהוא זקוף ככל הניתן: חשוב שהראש של התינוק יהיה גבוה מהרגליים בעת ההאכלה, כדי שכוח הכבידה יסייע למזון לרדת לקיבה. 
  • הקפידו על מנוחה לאחר הארוחה: תינוקכם צריך זמן לעכל את האוכל, לכן רצוי לא לבצע אתו פעילות כחצי שעה לאחר הארוחה. אם אתם משכיבים אותו, הקפידו על זווית של 30 מעלות כדי למנוע עלייה של מזון מהקיבה. 
  • הסמיכו את החלב: הסמכת מזון התינוק בעזרת קורנפלור, אורז או כפית אבקת דייסה מפחיתה את החומציות בוושט ומסייעת לעיכול המזון בקיבה.
  • הימנעו מהחתלה הדוקה או בגדים לוחצים: החתלה הדוקה עלולה ללחוץ על הבטן ולגרום לפליטות והקאות אחרי האוכל. 
  • מנעו פליטה בעת שימוש בתרופות: פליטה של תרופות אינה מאפשרת לעקוב אחר המינון שניתן לתינוק, וכך מתן התרופה עשוי להיות לא יעיל. אם אתם נותנים לילדכם תרופה להורדת חום או כל תרופה אחרת, ודאו שמדובר על תרופה שניתנת במנה קטנה שאותה התינוק לא יפלוט,

 

כתבות נוספות בנושא

עוברים בשלום את החודש הראשון שאחרי הלידה

עוברים בשלום את החודש הראשון שאחרי הלידה

החודש הראשון שאחרי הלידה הוא לרוב הסוער ביותר: ההורמונים משתוללים, הגזים מופיעים ונשים רבות מתמודדות עם שינוי הסטטוס ל"אמא". אז מה מחכה לך ...

על ההבדל בין הצטננות לשפעת

על ההבדל בין הצטננות לשפעת

איך מבדילים בין שפעת והצטננות? הורים רבים שילדיהם סובלים מהצטננות חושבים שהם חלו בשפעת, וההפך. אמנם חלק מהתסמינים דומים, אך מדובר בשתי מחלות שונות ...

חום אצל תינוקות וילדים

חום אצל תינוקות וילדים

המדחום מראה שהילד סובל מחום גבוה ואתם מתלבטים איזו תרופה להורדת חום כדאי להעניק לו? לפני שאתם פונים לרופא או רוכשים מבחר תרופות כדאי שתדעו מהן המלצות ...

מה ההבדל בין פליטות להקאות?

מה ההבדל בין פליטות להקאות?

ההבחנה בין פליטה להקאה חשובה בעיקר אצל תינוקות רכים. בעוד שפליטה היא יציאה של כמות קטנה של מזון מהפה אחרי הארוחה, הקאה היא יציאה פתאומית של כמות גדולה ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד