צור קשר

צור קשר

checked

שן ראשונה אצל תינוקות

  • חניכיים נפוחות, אדומות ורגישות שיכולות לגרום גם לחוסר תיאבון- יש להקפיד על שתיה, ולתת מזון קר, וכן לעסות ולקרר את החניכיים.
  • כאבים המתבטאים בקשיי שינה ובחוסר שקט- מומלץ להרגיע ולהקל בעזרת מגע ותשומת לב.
  • ריור מוגבר ואי נוחות הגורמת לצורך בלעיסה והרגעת הפה באמצעות הכנסת ידיים וחפצים לפה- כדאי לנגב את אזור הפה, וכן לתת נשכנים להרגעה.
  • תופעות נוספות נפוצות כמו שלשולים, חום וצינון לא הוכחות מחקרית אך ככל הנראה נגרמים עקב היחלשות מערכת החיסון. ניתן להקל באמצעות נובימול.

התינוק בוכה, לא שקט, ושולח את הידיים אל הפה ללא הרף להרגיע את החניכיים האדומות? זה הזמן לשלוף את ערכת העזרה הראשונה לבקיעת שיניים, יחד עם המון סבלנות, נשימה עמוקה והבנה כי מדובר בתקופה זמנית. אוטוטו בקיעת השיניים תסתיים והקטנצ'יק יוכל לנגוס וללעוס כמו גדול.

בקיעת שיניים היא תהליך ולא אירוע

בקיעת שיניים אצל תינוקות היא תהליך שלוקח זמן, והשן הראשונה שניתן לראות בפה בין גיל 4-7 חודשים, ככל הנראה התחילה את תהליך הבקיעה כבר קודם, סביב גיל 3 חודשים, ואת תהליך ההתפתחות מוקדם עוד יותר, בשלבים הראשונים של חיי העובר.
זמני בקיעת השיניים משתנים בין תינוק לתינוק, אבל ניתן לצפות בפרקי זמן שכיחים:
השיניים הראשונות שבוקעות הן בד"כ השיניים החותכות המרכזיות, הממוקמות בלסת התחתונה מקדימה, וחודש עד חודשיים לאחר מכן, בוקעות ארבעת השיניים הקדמיות העליונות, החותכות הקדמיות והצדדיות. הבאות בתור לבקוע הן הטוחנות ולאחריהן הניבים, ושיני החלב האחרונות לבקוע הן הטוחנות האחוריות, סביב גיל שנתיים וחצי- שלוש.

מה קורה בזמן בקיעת שן?


בקיעה של שן חדשה מאופיינת בשני דברים: זה תהליך, וזה ככל הנראה כואב. במשך הזמן עד לבקיעת השן התינוק עשוי לתת אינדיקציה למצבו, ביום ובלילה, ולבשר לכם כי תוך מספר ימים תוכלו לצפות בתוספת לבנה מהחניכיים הורודות.
ריכזנו עבורכם פירוט של מספר תופעות נפוצות ודרכים להקל עליהן:
- חוסר תיאבון: חניכיים רגישות גורמות לקושי בלעיסה ולכן גם לירידה בתיאבון. מומלץ לתת מזון קר, במנות קטנות, ולהקפיד בעיקר על השתייה.
- קושי בשינה:
בקיעה של שן החוצה דרך הבשר עלולה להכאיב, ולכן התהליך מקשה על ההירדמות ועל השינה של התינוק ושל הוריו.
- חוסר שקט:
מעבר לתחושת הכאב, עצם התחושה החדשה שחווה התינוק, שלא הכיר קודם לכן, עשויות לגרום לו לחוסר שקט כללי, שיעבור רק כשהשן תבקע. ניתן להקל עליו בעזרת מגע רב, חיבוקים ותשומת לב מוגברת.
- חניכיים נפוחות:
בקיעת שן גורמת לעיתים קרובות לאודם או נפיחות בחניכיים. תוכלו לקחת אצבע נקייה שלכם ולעסות את האיזור הנפוח בשבילו לצורך הקלה, או לקחת מגבת קטנה, להקפיא אותה במשך מספר דקות ולתת לו להיעזר בה.
- ריור מוגבר:
הריור לקראת בקיעת שן חדשה מתגבר ואף עשוי לגרום לאודם או פצעונים באיזור הפה. מומלץ לנגב את איזור הפה לאורך היום כדי למנוע מצבור חיידקים ורטיבות.
- הכנסת ידיים לפה:
לקראת הבקיעה התינוק חווה אי נוחות רבה באיזור החניכיים, הוא זקוק ללעיסה, להכנסת ידיים וחפצים ולהרגעת האיזור בעזרת כל מה שהוא יכול להכניס לפיו. ניתן לתת לתינוק נשכנים וצעצועים בטיחותיים שיקלו עליו.

תופעות נוספות


הורים רבים חשים כי בקיעת שיניים גורמת גם להופעה של תופעות נוספות, כמו שלשולים, חום גבוה, צינון וכן הלאה אצל התינוק שלהם, אך התיאוריה הזו לא נתמכת במחקרים רפואיים. אחד ההסברים האפשריים הוא שבתקופת בקיעת השיניים, הגוף חלש יותר ולכן גם חשוף יותר לוירוסים שונים. במידה והתופעות נמשכות מעבר לזמן הבקיעה הסביר, ככל הנראה הן לא קשורות לשיניים וכדאי לגשת לרופא.
במידה ואתם רוצים להקל עליו ולשפר את התחושה הכללית תוכלו לתת לו תרופה על בסיס פראצטמול,
 להקלה על כאבים והורדת החום.

 

 

כתבות נוספות בנושא

תינוק סובל מכאב שיניים

איך מזהים כאב שיניים אצל תינוקות? (בקיעת שיניים)

התינוק מרייר, מכניס ידיים לתוך הפה, חסר תיאבון ומתקשה להירדם? יכול להיות שמדובר בכאבי בקיעת שיניים. קראו כאן על כל הסימנים לבקיעת שיניים, וגם על ...

בקיעת שיניים אצל תינוקות

בקיעת שיניים אצל תינוקות

לחיוך הראשון, לצעדים הראשונים ולכל הרגעים הנפלאים עם התינוק הצעיר מתלווה גם בקיעת השיניים הראשונות, שאינה נעימה במיוחד לתינוק. תינוקות רבים בוכים, ...

תופעות בקיעת שיניים - מתי יש ללכת לרופא?

תופעות בקיעת שיניים - מתי יש ללכת לרופא?

לתינוק יש חום? הוא מצוברח וחסר תיאבון? הוא סובל מתפרחת חיתולים ומחוסר שינה? יכול להיות שכל אלה קשורים לבקיעת שיניים, ויכול להיות שלא. לפניכם המדריך ...

כל המיתוסים על צמיחת שיניים אצל תינוקות

כל המיתוסים על צמיחת שיניים אצל תינוקות

האם באמת צמיחת שיניים גורמת לחום ושלשולים? האם תינוקות שלא בקעו להם שיניים לא מוכנים למוצקים? כאן תמצאו את העובדות שמסתתרות מאחורי המיתוסים הנפוצים על ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד