צור קשר

צור קשר

checked

הכל על בדיקות דם בגיל שנה

  • בימים הראשונים לחיי התינוק נלקחת בדיקת דם לאיתור מחלות מטבוליות מולדות שזיהוייהן חיוני כמו PKU, תת תריסיות והפרפלגיה של האדרנל.
  • לקראת גיל שנה התינוק יופנה לספירת דם לבחינת רמת ההמוגלובין, נפח גודל וצורת כדוריות הדם, לצורך איתור מקרים של מחסור בברזל.
  • האכילו את התינוק או תנו לו למצוץ מוצץ בעת הזריקה, הסיחו את דעתו או תנו כמות קטנה של סוכרוז או גלוקוז בטרם הבדיקה ובכך הפחיתו את כאב התינוק ואת זמן הבכי.
  • בשל חשיבות הברזל להתפתחות התינוק, יש לתת מגיל ארבעה חודשים (7.5 מ''ל) ועד שנה וחצי (15 מ''ל) טיפות ברזל.

איך תדעו האם חסר לתינוק ברזל, מהי רמת ההמוגלובין התקינה בקרב תינוקות עד גיל שנה והאם אפשר למנוע אנמיה? כל התשובות לפניכם

זה לא פשוט להיות הורים טריים, במיוחד הורים בשנה הראשונה. בצד ההתרגשות הגדולה והאהבה לתינוק הקטן שגדלה יחד איתו, פתאום צריך ללמוד המון דברים:

  • איך מחליפים חיתול ואיך מקלחים
  • איך מניקים ואיך חושפים אותו למזונות חדשים
  • איך מפענחים כל בכי ואיך מרגיעים את הבכי,
  • איך מכינים תחליף חלב ביד אחת, ואיך מנענעים את העריסה ביד השניה
  • מה אמור תינוק לדעת לעשות בכל גיל, ומתי יש סיבה לדאגה.

במהלך התקופה הזו עליכם להיות בקשר רצוף עם אחות טיפת חלב ורופא הילדים, שיסייעו לכם לעקוב אחר ההתפתחות התקינה של התינוק וגם יסייעו לכם בשמירה על הבריאות שלו. מלבד בדיקות ההתפתחות והחיסונים שיהיה על התינוק לקבל, קבעה מערכת הבריאות בישראל מועדים קבועים לבדיקות דם שמטרתן לזהות מחלות ובעיות שונות אצל תינוקות עד גיל שנה.
את תוצאות הבדיקות תוכלו לקבל באתר האינטרנט של קופת החולים אליה אתם שייכים או באמצעות פנייה לרופא הילדים.

לפניכם רשימת בדיקות הדם שמבוצעות לילדים עד גיל שנה והפירוש שלהן. עם זאת, חשוב לציין שהמדדים אצל ילדים שונים מאלה של המבוגרים, ולכן לא כל מה שמסומן בגרף כחריג אכן חריג. והנה ההסברים:

 

בדיקות דם המובצעות בבית היולדות

על פי הנחיית משרד הבריאות נלקחת בדיקת דם מכל תינוק בימים הראשונים לחייו במטרה לאתר שתי מחלות מטבוליות:

  • פנילקטנוריה (PKU): פנילקטנוריה היא הפרעה מטבולית תורשתית שמאופיינת באי סבילות לחומצת-אמינו בשם פֵנִיל-אַלַנִין ולהצטברות של החומצה בנוזלי הגוף. גילוי מוקדם של הפרעה זו חשוב מאוד משום שמקרים שאינם מטופלים עלולים להוביל לפיגור. הטיפול הוא באמצעות תזונה מתאימה.
  • תת תריסיות מולדת : מדובר בהפרעה בתפקוד בלוטת התריס שעלולה לפגוע בהתפתחות התינוק. גם במקרה זה זיהוי מוקדם הוא חיוני משום שניתן לטפל בהפרעה זו באמצעות תרופות ובכך לתרום להתפתחותו התקינה של התינוק.
  • היפרפלזיה מולדת של האדרנל ומחלות גנטיות נוספות

לפני השחרור מבית החולים נלקחת בדיקת דם מהעקב של היילוד והיא מועברת למעבדה המרכזית של משרד הבריאות בבית החולים תל השומר. אין טעם להטריד את האחיות במחלקת הילודים בשאלה האם כבר חזרה תשובה, התשובה אינה מגיעה לבית החולים. התשובות מגיעות בתוך כשבועיים לתחנת טיפת חלב אליהם אתם משתייכים (ושבה אתם אמורים לבקר בתוך כמה ימים עם חזרתכם הביתה).

שתי התופעות נדירות יחסית והסבירות כי תינוקכם לוקה באחת מהן נמוכה. במקרה שנמצא כי תינוקכם סובל מההפרעה, אחות טיפת החלב תיידע אתכם. לרוב יש צורך בבדיקת דם נוספת על מנת לבדוק את מהימנות התוצאות.  

 

 

ספירת דם לקראת גיל שנה

לקראת גיל שנה יפנה אתכם רופא הילדים לספירת דם (Complete Blood Count). זוהי בדיקה סטנדרטית שמטרתה לבדוק האם רמת הברזל בגופו של התינוק מספיקה.
הפרמטר הראשון החשוב לצורך העניין הוא רמת ההמוגלובין .

  • רמת ההמוגלובין מצויינת תחת הסימן Hb או HB
  • היא נמדדת בגרמים לדציליטר (100 מ"ל) דם
  • היא מייצגת את כושר הדם להעביר חמצן מהריאות לרקמות.
  • רמת ההמוגלובין תלויה בכמות כדוריות הדם האדומות, בגודלן, בכמות הברזל בגוף ובגורמים נוספים.

ערכי המוגלובין בטווח הנורמה בגיל שנה: למעלה? 10.5-14 גרם לדציליטר

ערכים נמוכים מהנורמה רמה נמוכה של המוגלובין תעיד במקרים רבים על אנמיה שנגרמת ממחסור בברזל. רמת הברזל בתינוק בן יומו גבוהה יחסית, אולם במהלך השנה הראשונה בחייו, החל מגיל ארבעה חודשים יורדת רמת הברזל, עד שבמקרים מסויימים עלול להיווצר מחסור בברזל – בעיקר לקראת גיל שנה. לכן נקבע גיל זה כגיל בו נערכת הבדיקה שמטרתה לאתר מקרים של מחסור בברזל.      

על מנת לקבוע האם התינוק אכן סובל מרמה נמוכה של ברזל יסתכל הרופא גם על פרמטרים נוספים, כגון גודל כדוריות הדם וצורתן.

  • הערך MCV : מעיד על הנפח הממוצע של כדורית הדם האדומה.MCV  נמוך מעיד על כך שכדוריות הדם של התינוק קטנות מהנורמה.
  • הערך RDW : מודד עד כמה שונות כדוריות הדם האדומות זו מזו. RDW  מעיד על כך שהכדוריות אינן אחידות בגודלן באופן משמעותי.

אם רמת ההמוגלובין נמוכה ויש MCV נמוך (למשל מתחת ל-70)  ו-RDW   גבוה (למשל יותר מ-15 אחוז), כנראה שלפנינו מקרה של חסר ברזל.
במקרה בו הפרמטרים MCV ו- RDW  תקינים, יחפש הרופא סיבה אחרת לאנמיה.

 

כואב אבל פחות

 זה לא כל כך נעים לראות ילד בוכה אחרי זריקה. ובכל זאת הנה כמה טיפים שיכולים לקצר את הבכי: 

  • אם התינוק ניזון מבקבוק הכינו את הבקבוק מבעוד מועד והאכילו אותו בזמן הזריקה או מייד לאחריה
  • תנו לתינוק מוצץ בזמן הזריקה על מנת להקל עליו את הכאב.
  • נסו להסיח את דעתו של התינוק באמצעות דיבור שיר, או משחק אהוב. יש תינוקות שצלצול בפעמון יסיח את דעתם.
  • מתן תמיסת סוכרוז או גלוקוז לפני הזריקה: תנו לתינוק כמות קטנה מאוד של סוכרוז (חצי סמ"ק) או גלוקוז בריכוז של 24 אחוזים ומעלה. הסוכרוז והגלוקוז ידועים כמפחיתים כאב אצל תינוקות. 

 

האם אפשר למנוע מחסור בברזל

 

לברזל חלק חשוב בהתפתחות התינוק. מחסור בברזל עלול להשפיע על ההתפתחות השכלית וכן הוא  גורם לחולשה, עייפות וחוסר תאבון. לכן לפי הנחיות משרד הבריאות יש לתת לתינוק מגיל ארבעה חודשים 7.5 מיליגרם ביום ומגיל חצי שנה ועד שנה וחצי 15 מיליגרם ביום.
לפי הנחיות משרד הבריאות אין להסתפק במתן תזונה עשירה בברזל. קיימים בשוק כמה תכשירים המיועדים למתן ברזל למניעה לתינוקות ויש לוודא כי בוחרים תרופה שעברה מחקרים קלינים ויעילותה מוכחת.

 

כתבות נוספות בנושא

קטגוריה : ברזל לתינוקות
איך ברזל משפיע על המוח של התינוק?

איך ברזל משפיע על המוח של התינוק?

מגיל הלידה ועד גיל שלוש הגוף נמצא בתהליך התפתחות מואץ, שמשפיע על כל מערכות הגוף. אחד האיברים שעובר תהליך התפתחות מקיף במיוחד הוא המוח. מחקרים מצאו ...

איך למנוע אנמיה אצל תינוקות?

איך למנוע אנמיה אצל תינוקות?

מחסור בברזל נפוץ מאוד בקרב תינוקות, ועלול לגרום לאנמיה. איך מונעים זאת? תקפידו על תזונה מתאימה ותכניסו לשגרת הטיפול בתינוקכם את תוסף הברזל לתינוקות.

ברזל: איזו תוספת מתאימה לתינוק שלך?

ברזל: איזו תוספת מתאימה לתינוק שלך?

משרד הבריאות ממליץ לתת תוספת ברזל כטיפול מניעתי לכל התינוקות עד גיל שנה וחצי. מגוון תכשירים, תרופות ותוספים נמצאים על המדף. מה ההבדלים, כיצד לבחור ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד