צור קשר

צור קשר

checked

אין צורך לפחד ממחלת הפה והגפיים

  • מחלת הפה והגפיים הינה מחלה נגיפית קלה, מדבקת ונפוצה בקרב תינוקות ופעוטות, אין לה כל קשר למחלת הפה והטלפיים וההדבקה בה מתרחשת בעת מגע בהפרשות.
  • תסמיני המחלה הם חום, אפטות, פצעים ושלפוחיות בכפות הידיים והרגליים, הפה, הסנטר והישבן, המביאים לאי שקט וירידה בתיאבון.
  • ניתן להקל על התסמינים באמצעות שמירה על היגיינה, מתן תרופה לשיכוך כאבים והורדת חום, טפטוף חלב עיזים מפוסטר והקפדה על מנוחה.
  • המחלה חולפת בעצמה לאחר 7-10 ימים, ובמהלכם יש להשאיר את הילד בבית ולהקפיד על איזון המינרלים והנוזלים בגופו.

השם שלה אולי דומה אבל מחלת הפה והגפיים בתינוקות ובילדים אינה קשורה למחלת הפה והטלפיים בבעלי חיים. מדובר במחלה נפוצה מאוד בגנים ובמעונות, אך אל חשש: המחלה מוגדרת קלה ועוברת מעצמה ללא סיבוכים


איך נדבקים?


מחלת הפה והגפיים היא מחלה נגיפית מידבקת ונפוצה מאוד בקרב תינוקות ופעוטות בני פחות מ-5 שנים, אך עלולה להדביק גם בני נוער ואף מבוגרים. ניתן לחלות במחלה מספר פעמים כאשר הפעם הראשונה נחשבת לקשה ביותר. המחלה המוגדרת כמחלה קלה. למרות שמה המאיים, אין למחלה זו כל קשר למחלת הפה והטלפיים שתוקפת חיות משק ובקר, ואי אפשר להדבק במחלה בעקבות מגע עם חיות. ההדבקות במחלה מתרחשת רק באמצעות מגע – נגיפי המחלה מועברים באמצעות מגע בריר, נזלת או צואה של ילד נגוע במחלה ואינם נישאים באוויר.

מחולל המחלה הוא נגיף מעיים שנקרא קוקסאקי A, השייך למשפחת פיקורנה – ויריאדה. מכיוון שמדובר בנגיף ולא בחיידק, אנטיביוטיקה אינה יעילה בטיפול במחלה זו. התסמינים מופיעים שלושה עד שבעה ימים לאחר ההדבקות, ותוקפים בעיקר ילדים למרות שכל מי שלא חלה במחלה יכול להידבק.

 

מחלת הפה והגפיים - תסמינים


מחלת הפה והגפיים מאופיינת בתסמינים כמו חום , אפטות (כיבים) בפה, כאבי גרון, פצעים ושלפוחיות בכפות הידיים והרגליים וכן, עשויים להופיע פצעים ושלפוחיות גם באזור הפה והסנטר ובישבן. ילדים מתחת לגיל חמש נוטים לסבול מתסמינים חריפים יותר. לרוב, המחלה מאופיינת בחוסר נוחות לתינוק ולפעוט. הפצעים ברירית הפה מקשים על האכילה והבליעה, גורמים להרגשה כללית רעה, ירידה בתיאבון ואי שקט. התסמינים עלולים להימשך עד כ-10 ימים.

תהליך האבחון

   

חשוב לדעת – לא כל מקרה של כיבים בפה או תפרחת מאובחן כמחלת הפה והגפיים, ויש להגיע לרופא לצורך אבחון מדויק. האבחון אינו מצריך בדיקות דם, שתן וצואה, אלא מצריך בדיקה כללית על ידי רופא. לא כל התסמינים מופיעים במקרה של הדבקות במחלה. בכל מקרה, הפצעים עוברים לאחר שבעה עד עשרה ימים ואינם מותירים צלקות.


כיצד ניתן למנוע את הסיכון להידבק במחלה?

   

יש להקפיד על היגיינה ורחיצת ידיים באופן תדיר, בעיקר לאחר שימוש בשירותים, החלפה של חיתול לתינוק או של ילד אשר חולה במחלה כיוון שהנגיף יכול לשרוד בצואה במשך מספר שבועות. בנוסף מומלץ להימנע במגע קרוב עם החולים ולא לשתות ולאכול מאותם כלים.  

הטיפול: הורדת חום ומניעת הידבקות


אין טיפול ייחודי למחלה זו והיא תחלוף מעצמה לאחר עשרה ימים, שבמהלכם יש להשאיר את הילד בבית כדי שלא ידביק ילדים אחרים. מעבר לכך, ניתן להקל על התסמינים ואי הנוחות של ילדכם ולמנוע הידבקות של שאר בני הבית. לפניכם מספר טיפים שימושיים:

 

  • שימרו על היגיינה : הקפידו על נטילת ידיים באופן שוטף, ובמיוחד לאחר החתלה או האכלה של הילד החולה. נקו את משטח ההחתלה לאחר כל החלפה והימנעו מהעברת מזון או כלי מזון בין בני המשפחה.
  • הקלו על חום וכאבים : תרופת סבתא ידועה לטיפול באפטות בפה היא מתן חלב עזים לא מפוסטר. מרבית הרופאים אינם מעודדים טיפול זה, שכן הוא לא הוכח מחקרית וחלב לא מפוסטר עשוי להכיל חיידקים אחרים שידביקו את ילדכם במחלות נוספות, קשות הרבה יותר. מנגד, קיים מחקר על תרומת חלב עיזים מפוסטר לטיפול בפצעים בפה.
    אם ילדכם סובל מחום וכאבים ניתן להשתמש בתרופה לשיכוך כאבים והורדת חום על בסיס פרצטמול המותאמת להורדת חום אצל תינוקות ופעוטות, להקפיד על מנוחה ולהתאזר בסבלנות.

האם מחלת הפה והגפיים מסוכנת לנשים בהריון?


הידבקות במחלה בשליש השלישי להריון יכולה לגרום להידבקות של העובר. אם חליתן במחלה במהלך ההריון עדכנו את רופא הנשים המטפל.


סיבוכים ותופעות לוואי


למחלה זו אין סיבוכים מיוחדים, אך בשל הסירוב של התינוק או הפעוט לשתות ולאכול בשילוב עם עליית חום והזעה – הסכנה העיקרית במחלה זו היא התייבשות. חשוב להקפיד שילדכם יקבל את מנת הנוזלים הדרושה לו, ואם הוא לא הטיל שתן במשך שש שעות או יותר יש להתייעץ עם רופא לגבי מתן נוזלים דרך הווריד.
מעבר לכך, ניתן להשתמש בתמיסת מינרלים מאוזנת להחדרת נוזלים ומינרלים לגוף. אם הפצעים והאפטות לא עוברים אחרי שבועיים יש לפנות לרופא כדי לוודא שילדכם לא נדבק בזיהום מסוג אחר.

 

מתי חוזרים לגן?


לאחר שנעלמו התסמינים והחום, וילדכם במצב רוח טוב אפשר לחזור לשגרה. מרבית הגנים והמעונות יבקשו אישור מהרופא המעיד שהילד בריא ואינו מסכן ילדים אחרים. הבשורה הטובה היא שכעת ילדכם מחוסן מהמחלה, שכן הסיכוי להידבקות נוספת הוא נמוך עד אפסי וקיים רק במקרה שהמחלה תועבר באמצעות נגיף אחר.

כתבות נוספות בנושא

עניין של מינון: כך תעניקו לילדים שלכם תרופות במינון הנכון

עניין של מינון: כך תעניקו לילדים שלכם תרופות במינון הנכון

כחמישים אחוז מהילדים בעולם מקבלים מינון לא נכון של תרופות, שעלולות לסכן את בריאותו במינונים גבוהים מדי. איך תוכלו לדעת מהו מינון התרופות המושלם עבור ...

על ההבדל בין הצטננות לשפעת

על ההבדל בין הצטננות לשפעת

איך מבדילים בין שפעת והצטננות? הורים רבים שילדיהם סובלים מהצטננות חושבים שהם חלו בשפעת, וההפך. אמנם חלק מהתסמינים דומים, אך מדובר בשתי מחלות שונות ...

מאמהות לאמהות: איך להקל על כאבים?

מאמהות לאמהות: איך להקל על כאבים?

אחת החוויות הקשות ביותר עבור הורים זה לראות את הילד שלהם סובל מכאב, בין אם הגורם הוא חיסון, בקיעת שיניים, ברית מילה, או מחלה. אז איך תוכלו לעזור להם? ...

הכל על אבעבועות רוח

הכל על אבעבועות רוח

החולים באבעבועות רוח מתחילים להיות מידבקים יומיים לפני הופעת התסמינים, לכן לרוב קשה מאוד למנוע הדבקות במחלה והיא מקבלת ממדים של מיני מגיפה. כיצד ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד