הטיפול בתינוק לאחר ברית מילה
|
ברית המילה היא טקס חשוב בדת היהודית. חשובה לא פחות היא שגרת הטיפול בתינוק לאחר הטקס. איך להתכונן? כיצד לטפל בתינוק? וממה להיזהר? לפניכם כל התשובות שיעזרו לכם להוריד את רמת המתח לקראת האירוע.
בשעה טובה נולד לכם בן. אחד מהאירועים המשמעותיים ביותר בחייו עתיד להתרחש כבר בעוד שמונה ימים. ברית המילה היא פעולה כירורגית שבמהלכה נחתכת ומוסרת הערלה העוטפת את ראש הפין. הסיבוכים הרפואיים הקשורים בברית הם נדירים יחסית, כל עוד היא מתבצעת על ידי אנשי מקצוע. עם זאת, אופיו של התהליך והעובדה כי הוא מתבצע בתינוק בן יומו מעורר לא פעם חששות כבדים אצלכם ההורים. על מנת לנסות ולהפיג את החשש, תוכלו למצוא בכתבה הבאה מידע על אופנים מומלצים להכנה לברית, הטיפול לאחריה ותופעות הקשורות בה הדורשות טיפול מיוחד.
שגרת הטיפול לאחר הברית
מומלץ להתייעץ עם המוהל, הרופא או רופא הילדים עוד לפני הברית על מנת להיערך לשגרת הטיפול הנדרשת ולהשגיח אחריה כי תינוקכם מחלים ללא סיבוכים.
-
החלפת חיתולים: במהלך היממה הראשונה הקפידו להחליף חיתולים אחת לשלוש שעות והימנעו מלזהם את אזור הפצע כאשר אתם מנקים את ההפרשות.
-
אלכוהול לטבור: בעת ייבוש גלד הטבור באלכוהול, יש להיזהר ממגע בין האלכוהול לפצע הברית. מגע כזה עלול לצרוב לתינוק.
-
רחצה: יש הממליצים להימנע מרחצה למשך היממה הראשונה ולהשתמש במקום במגבונים לחים ללא בושם או בצמר גפן ספוג במים. אחרים ממליצים לשטוף את המקום במים זורמים פושרים. תוכלו להתייעץ עם המוהל או הרופא שביצע את ברית המילה של תינוקכם על אופן הרחצה המומלץ. כעבור 24 שעות תוכלו לשטוף את התינוק במים וסבון, אך הימנעו מלשפשף את אזור הפצע.
-
שימון וחיטוי: כדי למנוע את הדבקות החיתול לפצע תוכלו להשתמש בשמן תינוקות למשך מספר ימים. ניתן גם להשתמש בתכשירים בעלי פעילות אנטיספטית המיועדים לחיטוי והרגעה. בנוסף, מומלץ לשטוף את מקום המילה, לאחר יממה מביצוע הברית ובמשך שבוע, בסבון אנטיספטי נוזלי תחת מים זורמים או באמבטיה.
סימנים מדאיגים לאחר הברית
על פי רוב, אורכת ההחלמה מהברית כשבוע ובמהלכה סובל התינוק מכאב מקומי ואי שקט אופייני. אולם סיבוכים בעקבות ברית מילה, נדירים ככל שיהיו, עלולים להתרחש ולערנותכם חשיבות מכרעת במניעתם:
-
כאבים: מרבית התינוקות לא יזדקקו לתוספת משככי כאבים אחרי ברית המילה. אם התינוק בוכה תוכלו לתת לו משככי כאבים ומורידי חום כטיפטיפות נובימול של כצט המכילות פראצטמול. אם עדיין ניכר אי שקט יש לחדול ממתן טיפול תרופתי ולפנות לקבלת ייעוץ רפואי ללא שהיות.
-
חום ותופעות נלוות: אם חומו של התינוק עולה על 38 מעלות או אם הוא חיוור, רדום או שקט באופן חריג יש לקחת אותו לחדר המיון ללא דיחוי.
-
הפרשות: על הפין מצטברת הפרשה לבנבנה צהבהבה הנראית כקרום שאינה הפרשה מוגלתית. זו תיעלם בעצמה כעבור כשבועיים. הפרשות צהובות המלוות בחום ואדמומיות מחייבות פניה לייעוץ רפואי.
-
דימום: כתמי דם קטנים הנראים על החיתול בשבוע שלאחר הברית אינם צריכים לעורר דאגה. במקרה של דימום מסיבי מהאזור (כתמים בקוטר של מטבע ומעלה) יש לקחת את התינוק לחדר מיון ללא דיחוי.
-
נפיחות ושינוי גוון: תיתכן נפיחות באזור, אך זו תיעלם כעבור זמן מה. העטרה עשויה לשנות את צבעה לבורדו- כחלחל, אך גם כאן, אין מקום לדאגה, במהלך השנה הקרובה יתחלף הגוון לוורדרד. אדמומיות ונפיחות המלוות בחום והפרשות צהובות מחייבות פניה לייעוץ רפואי.
-
אי מתן שתן: יש להיות ערניים ולבדוק את תכיפות מתן השתן של התינוק. אם חיתול התינוק יבש יותר מכמה שעות יתכן שהתחבושת לוחצת מדי או שיש קריש דם שחוסם את דרכי השתן. במקרה זה יש לפנות מיד לחדר המיון.
טיפול בחום לאחר ברית מילה
התינוק סמוק, בוכה, אדיש או חסר מנוחה? אולי יש לו חום. הדרך המומלצת לבדיקת חום אצל פעוטות בכלל ותינוקות בפרט היא דרך פי הטבעת. עליית חום אצל ילדים מוגדרת כטמפרטורה העולה על 38.0 מעלות. מומלץ לתת טיפול תרופתי רק אם הטמפרטורה עולה על 38.5.
טיפול תרופתי הוא הדרך הנפוצה להורדת חום ושיכוך כאבים. תרופות המכילות פראצטמול מאושרות לשימוש כבר מגיל לידה. פראצטמול הוא החומר הפעיל הנפוץ ביותר להורדת חום ושיכוך כאבים. מרבית הרופאים ממליצים על פראצטמול מאחר והוא עדין יותר לקיבה, הניסיון הרפואי איתו רב והוא הוכח כיעיל ובטוח לשימוש אצל תינוקות. חשוב לזכור, לפני מתן התרופה יש לעיין בעלון לצרכן על מנת לדעת את המינון המדויק לילדכם, בהתאם לגילו ומשקלו.
גם רחיצה של כ-20 דקות באמבטיה פושרת, ולא קרה, לאחר יממה מהברית עשויה לחולל פלאים בהורדת חום. שימו לב, אין למרוח אלכוהול על הגוף של תינוקכם. גם שיטות מסורתיות אחרות ככיסוי בשמיכות עבות או בשכבות עבות של בגדים ועיטוף במגבות רטובות, אינן מומלצות, בלשון המעטה. אם למרות כל פעולותיכם ומתן התרופה, חומו של התינוק אינו יורד, אם איזור הברית נפוח, דלוק או אדום או אם הוא חיוור, רדום או שקט באופן חריג, הפסיקו את הטיפול התרופתי ופנו בדחיפות לקבלת ייעוץ רפואי.
כתבות נוספות בנושא
החודש הראשון שאחרי הלידה הוא לרוב הסוער ביותר: ההורמונים משתוללים, הגזים מופיעים ונשים רבות מתמודדות עם שינוי הסטטוס ל"אמא". אז מה מחכה לך ...
התינוק שלכם מתחת לגיל חצי שנה ויש לו חום? יכול להיות שמדובר בווירוס, חיידק, חיסונים ועוד. קראו כאן על הגורמים הנפוצים ואת ההמלצות הרפואיות העדכניות ...
ישנן שיטות שונות למדידת חום לתינוק. כאן תדעו מה הן השיטות הנכונות.