המדריך המלא לזחילת תינוקות
זחילה היא אחד השלבים המרכזיים בהתפתחות התינוק , לכן מובן מאליו שנתרגש למראה הבייבי שלנו כאשר הוא מתחיל להפגין סימנים ראשונים של זחילה –לרוב בסביבות גיל 9-6 חודשים. מדובר בתהליך קסום ועמוס בשלבים ובנקודות שיא, אותו אתם צפויים לעבור במשך חודשים ארוכים.
במדריך הבא נציג בפניכם את הדפוסים העיקריים של זחילה אצל תינוקות, נסביר לכם איך ניתן לעודד אותה ועל מה חשוב להקפיד לכל אורך הדרך.
השלבים העיקריים בזחילת תינוקות
כיום ידועים כמה שלבים של זחילת תינוקות, אם כי חשוב להדגיש כבר בנקודה הזו: לא מדובר במדע מדויק. התינוק עשוי לדלג על חלק מהשלבים, או אפילו לא לזחול כלל. יש תינוקות שמעניקים לאחד השלבים תשומת לב גדולה יותר, "מתעלמים" מאחרים או מפתחים תנוחות ביניים.
השלבים המרכזיים שעשויים להופיע הם:
-
זחילה לאחור – שלב ראשוני, בו התינוק דוחף את עצמו לאחור או לחלופין מצליח לנוע רק לצד אחד בכל תנועה
-
זחילת ארבע (ידועה גם בתור "זחילת דוב") – זחילה שבה ארבעה בסיסיים, הלא הם כפות הידיים והרגליים של התינוק, נוגעים בקרקע
-
זחילת גחון – זחילה בלתי סימטרית, המבוססת על התניידות על הבטן תוך כדי שימוש ביד וברגל נגדית והישענות על האמות
-
זחילת שש – זחילה מהסוג הזה, שתגיע בדרך כלל לאחר זחילת הגחון ואחרי התחזקות שרירי הבטן וידיו של התינוק, מאופיינת במגע של שישה בסיסים בקרקע: כפות הידיים, כפות הרגליים והברכיים
-
זחילת ישיבה – זחילה סימטרית הדורשת הפעלת כוח רב. נחשבת לפחות שכיחה. יש מקרים בהם זחילת ישיבה מעידה על קושי מוטורי או עיכוב התפתחותי, אבל רבים אחרים בהם היא תתרחש גם כאשר ההתפתחות תקינה לחלוטין
איך מעודדים תינוקות לזחול?
למרות שזחילת תינוקות היא חלק מההתפתחות הטבעית שלהם, יש לא מעט דרכים בהם אפשר לעודד את התפתחותה ולשפר אותה. חשוב למקם על גבי הרצפה משטח מתאים לזחילה או מזרן דק. הוא צריך להיות לא מחליק ודק מספיק על מנת שיהיה נוח לתינוק לנוע עליו מבלי "לשקוע" אבל עם מעט ריפוד על מנת לשכך את הנפילות הצפויות בתחילת התהליך.
את הגירויים מומלץ ליצור באמצעות מיקום של צעצועים, אביזרי ועזרי זחילה באזורים שונים של המשטח. אפשר לייצר עבור התינוק אתגרים של ממש, בדמות מכשולים שונים שממקמים על המזרן כמו שמיכות, כריות וכן הלאה.
כדי שהתינוק יוכל לזחול באופן יעיל ונוח, מומלץ לחשוף את כפות הידיים והרגליים שלו לקרקע או למשטח הפעילות. הסרה של הגרביים, המכנסיים או האוברול במהלך ניסיונות הזחילה עשויה להגדיל את אחוזי ההצלחה. כמובן שחשוב לוודא שהתנאים השוררים בבית או במקום הזחילה מבחינת הטמפרטורה, אכן מאפשרים זאת. שכיבה על הבטן אף היא עשויה לסייע בהתקדמות זחילת תינוקות, ולכן אפשר לעשות זאת כאשר התינוק נמצא בהשגחה.
מעבר לפיתוח המואץ של המוטוריקה, לחיזוק הגוף ולהפעלת מחשבה על ידי התינוק, עמידה בהצלחה באתגרים עשויה לתרום לביטחון ולתחושת המסוגלות שלו. לכן חשוב להראות לו שאתם עוקבים אחר ההתקדמות שלו ולעודד אותו בכל מעבר מוצלח של מכשול: מחיאות כפיים, קריאות הידד וכן הלאה.
ממה חשוב להיזהר?
ככל שהתינוק זוחל ונעשה עצמאי יותר עליכם לוודא שהמרחב הביתי מותאם לזחילת תינוקות ובטוח עבורם בכל מאת האחוזים. לכן חשוב לסרוק היטב כל אזור בו זוחל התינוק, עם חשיבה על נקודת המבט שלו בגובה הרצפה.
עליכם לוודא שאין שם סכנות עבורו: חפצים כבדים שהוא עלול למשוך ועלולים ליפול עליו, פריטים קטנים או רעילים שייתכן שהוא יכניס לפיו (למשל עציצים, חומרי ניקוי או תרופות), שקעי חשמל חשופים, רהיטים שאינם מקובעים לקיר ועוד.
התינוק עוד לא זוחל. האם צריך להיכנס לפאניקה?
האם כל תינוק שלא זוחל בצורה מספקת, בהתאם לגילו, צריך להדאיג את ההורים? ממש לא בטוח. לכל תינוק יש את הקצב שלו. גם כאשר הוא אינו זוחל עדיין בצורה משביעת רצון, או לעומת תינוקות אחרים בסביבתכם הקרובה, לא מדובר כאן בהכרח במקרה של עיכוב התפתחותי . ברוב המקרים אתם יכולים להישאר רגועים, מכיוון שגם תינוק שנמצא בפער קטן עשוי להדביק אותו מהר מאוד.
אם קיים חשש ניתן להתייעץ עם הרופא המטפל או במסגרת הביקורים בטיפת חלב על מנת לשלול גורמים פיזיים שעשויים להקשות על זחילת התינוק – לדוגמה גמישות יתר, חולשת שרירים או חוסר סימטריה בין חלקי הגוף השונים.
במידה ומתגלה שישנו קושי אל דאגה, יש מספיק פתרונות יעילים, שעשויים להקל על הילד, לחזק אותו ולהקנות לו את הכישורים הנדרשים, ביניהם פיזיותרפיה, הידרותרפיה, חוגי זחילה או תנועת תינוקות ואחרים.