צור קשר

צור קשר

checked

מה ההבדל בין פליטות להקאות?

  • פליטה היא יציאה של כמות קטנה של מזון מהפה אחרי הארוחה. הקאה היא יציאה פתאומית של כמות גדולה של מזון, שאינה מגיעה בסמוך לארוחה דווקא.
  • פליטות מוגברות ותכופות עלולות לגרום לסיבוכים ועל כן יש לשים לב לקיום תופעות נלוות של ירידה במשקל, קוצר נשימה וחרחורים, וכן דימום, כאבים ובכי.
  • הסכנה העיקרית בהקאות מרובות היא התייבשות, אך יש לשים לב ולעקוב באם יש חום גבוה, צוואר נוקשה, כאבי ראש, קוצר נשימה ופריחה.
  • כדי להקל על הפליטות יש להאכיל במנות קטנות ולא להשכיב את התינוק אחר הארוחה. כדי להקל על תינוק מקיא יש להקפיד על אספקת נוזלים ומנוחה.

ההבחנה בין פליטה להקאה חשובה בעיקר אצל תינוקות רכים. בעוד שפליטה היא יציאה של כמות קטנה של מזון מהפה אחרי הארוחה, הקאה היא יציאה פתאומית של כמות גדולה של מזון, שאינה מגיעה בסמוך לארוחה דווקא. עוד על המאפיינים, הסיבוכים ודרכי הטיפול בפליטות ובהקאות, בהמשך 
 
תינוקות רכים פולטים משום שמערכת העיכול שלהם עדיין איננה מפותחת מספיק. הפליטות מכילות מזון (חלב אם או תרכובת מזון לתינוקות - תמ"ל) שטרם עוכל, הן בדרך כלל אינן מסבות לתינוק נזק או אי נוחות, ותדירותן הולכת ופוחתת ככל שחולף הזמן, עד שהן נעלמות לחלוטין.

הקאות, המתרחשות זמן מה לאחר הארוחה, מכילות מזון שעוכל באופן חלקי, הן סמיכות וריחן עז יותר מזה של הפליטות. אף שהקאה אינה מעידה בהכרח על בעיה או מחלה, היא תופעה שיש לעקוב אחריה, שכן היא עלולה לגרום להתייבשות או, במקרים מסוימים, להעיד על מצב רפואי מורכב יותר. משך ההקאות תלוי בגורם להן. הן יכולות לחלוף מעצמן אך לעיתים נדרש להן טיפול רפואי. בתינוקות רכים שמקיאים באופן רצוף למשך 12 שעות מומלץ לפנות לרופא ללא שהיות לשם בירור והגשת טיפול מתאים.  

סיבוכים אפשריים עכב פליטות או הקאות


אף שפליטות הן תופעה נורמלית, ישנם תינוקות הסובלים ממנה ביתר שאת. פליטות תכופות ומוגברות (המכונות גם ריפלוקס) עלולות לגרום לסיבוכים ומשום כך, בעיקר בשבועות הראשונים, מוטב להישאר ערניים ולשים לב לתופעות הבאות:

• ירידה במשקל התינוק – במקרים קיצוניים תינוקות רכים הפולטים כמויות גדולות עלולים לסבול מחסך תזונתי ומעיכוב התפתחותי

• קוצר נשימה וחרחורים – המזון החומצי שעולה מהקיבה עלול להגיע לריאות ולגרום לקשיי נשימה


• כאבים, דימום ובכי - פליטות תכופות חושפות את הוושט לחומציות שעלולה לגרום לדלקת מקומית בוושט, לכאבים ואף לדימום

הקאות חוזרות נגרמות, בדרך כלל, מווירוסים, ממחלות זיהומיות, מבעיות מולדות בקיבה ומסיבות נוספות. הקאות תכופות מצריכות בירור רפואי מידי ודחוף בעיקר אצל תינוקות רכים. הסכנה העיקרית הנשקפת מהקאות היא התייבשות אך כיוון שהן עלולות להיות סימפטום למחלה או לבעיה רפואית אחרת, הקפידו לבדוק אם תינוקכם סובל גם מהתסמינים הבאים: 

  • התייבשות – חיתול יבש למשך כמה שעות, יובש בפה ובעיניים, אדישות, מרפס שקוע
  • חום גבוה – המטפס מעל 39 מעלות ועלול להעיד על מחלה זיהומית
  • צוואר נוקשה וכאבי ראש – עלולים להעיד על דלקת קרום המוח
  • קוצר נשימה – עלול לנבוע מדלקת ריאות או מאלרגיה
  • פריחה – עלולה להצביע על תגובה אלרגית

אם אתם מבחינים באחת או יותר מהתופעות שפורטו, פנו מיד לרופא הילדים לשם ייעוץ, בירור והגשת טיפול מתאים.

כיצד להקל על פליטות והקאות?


כדי להקל על תינוקות פולטים מומלץ להאכילם במנות קטנות לעיתים קרובות ובתנוחה זקופה ככל האפשר. עשו הפסקות במהלך האכילה, הקצו די זמן לעיכול המזון בנחת, והשתדלו שלא להשכיב את התינוק מיד אחרי הארוחה. אם אין בררה, הטו את המזרון בזווית של 30 מעלות כדי למנוע עליה של מזון. 
תינוק מקיא, בדיוק כמונו המבוגרים, מרגיש מאד לא טוב. הוא חלוש, חסר תיאבון ורוצה רק לנוח. לכן, כדי להקל עליו, מוטב לתת לו לאכול כשהוא רוצה ובכמויות מדודות, ולהניח לו לישון או להירגע כאוות נפשו. להבדיל ממזון, אספקת נוזלים היא הכרחית. כאשר התינוק או הילד נמצא במצב של איבוד נוזלים, הוא עלול להגיע למצב של התייבשות בו מים ונוזלים אחרים אינם נספגים בגופו ויוצאים ישירות דרך המעיים ומאזן המינרלים החיוניים בגוף נפגע. שתיית תמיסת אלקטרוליטים מאוזנת תעניק לתינוק ולילד את המינרלים הדרושים לו תסייע בספיגת הנוזלים ותמנע התייבשות.

אם חומו של התינוק עולה, תוכלו לתת לו תרופה מבוססות פרצטמול המיועדות לשיכוך כאבים והורדת חום לתינוקות מגיל לידה.

כתבות נוספות בנושא

התינוק מקיא? כך תשפרו את ההרגשה שלו

התינוק מקיא? כך תשפרו את ההרגשה שלו

תינוקות שסובלים מהקאות מרגישים בדיוק כמו מבוגר. קצת בחילה, קצת סחרחורת, ירידה בתיאבון ומצב רוח כללי רע. קראו כאן איך אפשר להקל עליהם, ולסייע להם ...

למה תינוקות פולטים?

למה תינוקות פולטים?

יותר ממחצית מהתינוקות פולטים בחודשים הראשונים לחייהם, ואצל מרביתם מדובר בתופעה פיזיולוגית נורמלית. לפניכם מידע על סיבוכים אפשריים וטיפים להפחתת כמות ...

למה תינוקות פולטים ומתי צריך להגיע לרופא?

למה תינוקות פולטים ומתי צריך להגיע לרופא?

האכלתם את התינוק, הרמתם אותו לגרעפס וכמה דקות אחרי זה תכולת הארוחה יוצאת החוצה. אז נכון, תינוקות רבים פולטים וזו תופעה טבעית, אך כדאי להכיר את הסיבות ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד