צור קשר

צור קשר

checked

סקר חדש: כמחצית מההורים מתחילים לצחצח שיניים לילדיהם מאוחר מדי

סקר חדש: כמחצית מההורים מתחילים לצחצח שיניים לילדיהם מאוחר מדי (הגדל)

אין צל של ספק שצחצוח שיניים תדיר, וגם נכון, הוא הכרחי עבור בריאות השיניים של כולנו. לתחזוקת שיניים נכונה כמעט ואין גיל. כלל האצבע הוא שמהרגע שלילד יש שיניים, יש להקפיד על נקיונן ובמקביל להקנות לילדים את היסודות שיאפשרו להם לבצע זאת בכוחות עצמם ככל שיתפתחו ויסגלו יכולות עצמאיות.

הנתונים הלא מעודדים לגבי צחצוח שיניים בקרב ילדים


למרות שרובנו מרגישים שאנחנו מודעים לחשיבות הצחצוח בקרב ילדים, מתברר כי אחוזים נכבדים אינם מבצעים זאת בפועל בהתאם להנחיות. ההמלצה היא להתחיל לצחצח שיניים לתינוק עם מברשת רכה או אצבעון סיליקון החל מבקיעת השן הראשונה, ללא משחה או בתוספת של משחה ייעודית לתינוקות (כדוגמאת פרסטי של טפטפים).
על אף שההנחיה היא לצחצח שיניים כבר מבקיעת השן הראשונה, סקר שנערך לאחרונה בקרב 420 אימהות הראה שרק כ-57% מההורים החלו לצחצח שיניים לתינוקם לפני גיל שנה. 
מבין ההורים שאכן מצחצחים שיניים לתינוק, נמצא שרק כ-51% מההורים מצחצחים לתינוקם פעמיים ביום, שהיא התדירות המומלצת. כ-36% מצחצחים פעם אחת ביום בלבד ו-11% מצחצחים בתדירות של בין 1-4 פעמים בשבוע, או פחות מכך.

הנזקים האפשריים של תחזוקת שיניים לקויה


על רקע הדיווחים ההולכים וגוברים של רופאי שיניים על עלייה בשכיחותה של עששת, היא כיום המחלה הכרונית הנפוצה ביותר בקרב ילדים. לכן, המודעות להשפעות האפשריות של טיפול לקוי בבריאות השיניים היא היא השלב הראשון והקריטי.
העששת, מופיעה על פי ההערכות בקרב כמחצית מהילדים בשלב מוקדם (לעיתים אף זמן קצר לאחר צמיחת השן הראשונה). תינוקות וילדים הם בעלי סיכון מוגבר לסבול מעששת, ולא רק עקב צחצוח שיניים שאינו נכון, תדיר או מספק. הגורמים שעשויים להגדיל את הסיכוי לעששת נחלקים לגורמים גנטיים וגורמים סביבתיים, כשבין השאר מדובר ב:

  • תזונת התינוק כוללת בשלבים הראשונים חלב שעשוי להזיק לשיניים במידה ולא מתבצעת פעולת ניקוי לאחר צריכתו. כך למשל אכילה של בקבוק חלב או תמ"ל לפני השינה ובמהלך הלילה עשויה לתרום להתפתחות של עששת. 
  • העברת כלי אוכל, כמו כפיות, בין מבוגרים לילדים או בין ילד אחד לילד אחר. 
  • מבנה מולד של השיניים ואופן ההצבה שלהן בפה, פגמים בזגוגית השן או מחלות שונות של האם או התינוק שעשויים להגביר את הסיכון לעששת.

יש שמאמינים שמכיוון ששיני חלב מתחלפות ולא ילוו את הילד לאורך זמן רב, פחות חשוב להקפיד על בריאותן. זוהי מחשבה מוטעית ממספר סיבות: בטווח הקצר, פגמים בשיניים עלולים לפגוע ביכולת של הילד ללעוס ולגרום לדלקות ולכאבים. בטווח הארוך יותר, קיימים סיכונים לפגמים בצורת קשת השיניים, לפגיעה בנבט השן (שתביא לכך שהשן הקבועה שתיבקע תהיה נגועה) ואף לתזוזת שיניים הדורשת יישור שלהן בעתיד.

איך מצחצחים נכון שיניים?


במקרה של צחצוח שיניים בקרב ילדים, או למעשה תינוקות, כל המקדים הרי זה בריא יותר. יש להקפיד על צחצוח שיניים החל מבקיעת השן הראשונה, לרוב בסביבות גיל חצי שנה, בתדירות של פעמיים ביום: בבוקר ובערב, לפני השינה. בשלבים הראשונים, עד גיל 9-7, מומלץ שההורה יבצע מבחינה מעשית את הצחצוח עבור הילד כדי לוודא שהוא ייעשה בצורה יסודית ואיכותית – תוך מתן עצמאות הולכת וגדלה ככל שהשנים עוברות.
חשוב להתאים את משחת השיניים לגילו של הילד, שכן הרכב המשחה משתנה בהתאם לשלב ההתפתחותי.

עבור ילדים מעל גיל 6, במקביל לשלב שבו שיני החלב מתחילות להתחלף, יש להשתמש במשחת שיניים לגילאי 6+ המכילה פלואוריד בכמות גדולה יותר (1500 PPM). ככל שיגדלו ובהתאם לפתיחות שיפגינו, ניתן להתחיל להרגילם למשחת שיניים של מבוגרים בהדרגה.

מגיל 2-6, כאשר בפיו של הילד שיני חלב, יש להשתמש בריכוז פלואוריד נמוך יותר (לרב 500-1000 PPM).
עד גיל שנתיים ניתן להשתמש במשחה המכילה קסיליטול שתורמת בשמירה על החומציות הנייטרלית בפה ובכך מסייעת למנוע עששת. לדוגמא, פרסטי של טפטפים המכילה גם אצבעון סיליקון רך שעליו ניתן לטפטף את טיפות הג'ל ולבצע את פעולת הניקוי על שיניו החדשות של התינוק.

 

עבור לתוכן העמוד