צור קשר

צור קשר

checked

הנקה ובריאות הפה שלך ושל הבייבי שלך

   
  • השפעת ההנקה נמצאה כמצוינת לבריאות שיני התינוקות.
  • היא מסייעת בהגנה על בריאות חלל הפה.
  • לא נמצא קשר במחקרים בין הנקה לעששת מוקדמת.

לפני, כמה מילים עלי:

שמי אורלי שטרקמן, שיננית בוגרת אוניברסיטת תל אביב ובעלת תואר שני במנהל עסקים ואסטרטגיה מהמכללה למנהל. אני מרצה ופועלת לקידום המודעות באשר לקשר בין בריאות הפה ובריאות הגוף להורים לילדים, לסובלים ממחלות כרוניות נפוצות שאינן מדבקות ובקרב הגיל השלישי.


האם ההנקה פוגעת בבריאות השיניים של התינוקות?
השפעת ההנקה נמצאה כמצוינת לבריאות שיני התינוקות, היא מסייעת בהגנה על בריאות חלל הפה ולא נמצא קשר במחקרים בין הנקה לעששת מוקדמת. חלב האם מכיל לקטופרין שהוא בעל תכונות אנטי-בקטריאליות המונע מחיידקים גישה לברזל החיוני להתרבותם. הלקטופרין פועל נגד מגוון נגיפים כגון סוגי הרפס ופוליו, מיני פטריית קנדידה ומחקרים הראו אף על ירידה בגודל האפטות בפה. חלב האם מכיל גם לקטוז, המסייע בספיגת סידן וזרחן בעצמות וגם בשיניים, מעודד גדילת חיידקים ידידותיים ומסייע בהפחתת עששת.

 

ומה עם עששת בקבוק?

חשיפת תינוקות למשקאות הניתנים בבקבוק המכילים סוכר (תמ"ל, מיצים או תה ממותק) מעלה את הסיכוי לפגיעה בשיניים הקדמיות בלסת העליונה, המכונה עששת בקבוק. גם הנקות לילה ללא הפסקה עלולות לגרום לתופעה דומה.

 

הנקה והתפתחות מבנה הפה:
הנקה תורמת להתפתחות תקינה של מבנה חלל הפה, מחקרים הראו שהנקה קבועה לפחות שישה חודשים, מפחיתה את השכיחות להופעת בעיות סגר בגילאים בוגרים יותר. חשוב לציין שלהרגלים שונים כמו מציצת אצבע או שימוש ממושך במוצץ השפעה לא מיטיבה על מבנה הלסתות וחלל הפה.

 

האם צריך לצחצח את שיני התינוקות היונקים חלב אם?

החל מבקיעת השן הראשונה יש להקפיד על צחצוח יומיומי של שיני התינוקות היונקים חלב אם או תמ"ל. יש להשתמש במשחות או טיפות ייעודיות לילדים המכילות פלואוריד המחזק את זגוגית השן ומגן עליה מפני פעולת החיידקים, בכמות מזערית לפי המלצת היצרן. חשוב להקפיד על הסרה יומיומית של שאריות חלב גם מהלשון בעזרת חיתול רטוב או גאזה לחה, החלב שנותר עלול להחמיץ ויגרום לריח לא נעים מחלל הפה של התינוק.

 

האם הנקה יכולה לפגוע בבריאות שיני האם המניקה?
ההנקה מספק זמן איכות ומחזקת את הקשר בין האם ותינוקה, אולם על האם להקפיד גם בשמירה על היגיינת הפה שלה, על שתיה מרובה של מים וצריכה מספקת של מאכלים המכילים סידן. אימהות רבות מוצאות את עצמן עייפות מאד בתקופה שלאחר הלידה ואינן מקפידות על שמירת היגיינת הפה. יש להקפיד להחליף מברשת שיניים מיד לאחר הלידה ואחר כך כל 3 חודשים, על צחצוח מיטיב וניקוי בין שיני פעמים ביום. מאכלים עתירי סוכר שהם דביקים ונותרים לאורך שעות על השיניים וביניהם יפגעו בבריאות השיניים של האם. אימהות מניקות צריכות להקפיד על שתיית מים מרובה לאורך היום. יובש פה יגדיל את הסיכוי לעששת ואף לריח רע מהפה. תזונה דלת סידן במשך תקופת ההנקה, עלולה לפגוע במאגר הסידן בעצמות האם ולירידה בצפיפות העצם, זאת כדי להבטיח את צורכי התינוק. כמות הסידן במזון לאם מניקה היא כ1000 מ"ג ביום.

 

מידע נוסף לגבי שמירה על בריאות הפה אפשר להיכנס לדף הפייסבוק שלי: אורלי שטרקמן, שיננית להיגיינה אסתטית.


 

כתבות נוספות בנושא

לתינוק יש חום? זה לא בגלל צמיחת שיניים

לתינוק יש חום? זה לא בגלל צמיחת שיניים

בעקבות מיתוסים רבים שנולדו סביב בקיעת השיניים, ביניהם הקשר בין בקיעת שיניים וחום אצל תינוקות, שלשולים, נזלת ועוד, נערכו מגוון מחקרים רפואיים בנושא. ...

הידעת? חשוב לשמור על נקיון השיניים כבר מההתחלה

הידעת? חשוב לשמור על נקיון השיניים כבר מההתחלה

בקיעת שיניים של שיני החלב הראשונות של התינוק מתרחשת בשנה הראשונה לחייו. למרות שבהמשך חייו ינשרו השיניים ויוחלפו בשיניים קבועות, עדיין חשוב מאוד לשמור ...

שן ראשונה אצל תינוקות

שן ראשונה אצל תינוקות

התינוק בוכה, לא שקט, ושולח את הידיים אל הפה ללא הרף להרגיע את החניכיים האדומות? זה הזמן לשלוף את ערכת העזרה הראשונה לבקיעת שיניים, יחד עם המון סבלנות, ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד