צור קשר

צור קשר

checked

ברזל בהריון: אמא חזקה לתינוק בריא

  • במהלך ההריון מתרחשים בגוף האישה תהליכים מורכבים ומעוררי השתאות. למרות שמדובר בתהליך טבעי לחלוטין, ישנן מספר תופעות נלוות שחשוב להיות ערים להן ולטפל במידת הצורך. הסיבה השכיחה ביותר להיווצרות אנמיה בזמן הריון, היא מחסור במאגרי ברזל, חומצה פולית או ויטמין B12.
  • מחסור בברזל בזמן ההריון עשוי להשפיע לא רק על האם, אלא גם על התפתחות העובר. כך תדעו כיצד לאבחן אנמיה בזמן ההריון ולאחר הלידה, וגם למנוע אותה
  • נשים שסבלו מאנמיה במהלך ההיריון, רצוי שיקפידו כי התזונה שלהן לאחר הלידה תכלול מזון עשיר בברזל מן החי, וכן מזונות שמסייעים לספיגת הברזל בדם, עד שיחזרו לאיתנן.

במהלך ההריון מתרחשים בגוף האישה תהליכים מורכבים ומעוררי השתאות. למרות שמדובר בתהליך טבעי לחלוטין, ישנן מספר תופעות נלוות שחשוב להיות ערים להן ולטפל במידת הצורך. הסיבה השכיחה ביותר להיווצרות אנמיה בזמן הריון, היא מחסור במאגרי ברזל, חומצה פולית או ויטמין B12.
מחסור בברזל בזמן ההריון עשוי להשפיע לא רק על האם, אלא גם על התפתחות העובר. כך תדעו כיצד לאבחן אנמיה בזמן ההריון ולאחר הלידה, וגם למנוע אותה

ברזל בהריון מתי לקחת?

הברזל משמש כחומר גלם ליצירת המוגלובין, שהוא החלבון הנמצא בתאים האדומים ומעביר חמצן לרקמות האם ולעובר. בכדי להבטיח אספקת דם מוגברת לשיליה, האחראית על העברת חמצן והזנה לעובר, עולה נפח הדם בזמן הריון בצורה חדה (לעתים ב-50% יותר). מסיבה זו, נשים בהריון אמורות לצרוך פי שניים יותר ברזל לעומת נשים שאינן בהריון.
הברזל משמש את התפתחות העובר ככל שנדרש, גם אם התוצאה היא ריקון המאגרים בגוף האם, שעלול להוביל לאנמיה. זו הסיבה שמקרי אנמיה מאפיינים יותר הריונות מרובי עוברים, שכן ניצול מאגרי הברזל של האם גדל בהתאם.

חוסר ברזל בהריון תסמינים נפוצים:
- חום גוף נמוך
- חולשה ועייפות
- סחרחורות
- קשיי נשימה ודופק מהיר בעיקר בעת מאמץ גופני
- חיוורון
- ציפורניים חלשות ומתפצלות/נשברות
- כאבי בטן ובחילות

אנמיה בזמן הריון והתפתחות העובר
ברוב המקרים אנמיה בזמן היריון תשפיע בעיקר על האם, גם במהלך ההריון וגם לאחר הלידה. בשנים האחרונות ישנם מחקרים המצביעים על קשר בין המוגלובין נמוך מאוד בהריון לבין לידת תינוקות במשקל נמוך ולידה מוקדמת.
בנוסף ישנם מחקרים המצביעים על הקשר שבין אנמיה בהריון לבין ההתפתחות הקוגניטיבית של התינוק, ולכן חשוב להיות מודעים למצב הברזל בגוף ולטפל בהתאם.


טיפול ומניעת אנמיה בהריון
מניעת אנמיה היא הטיפול הטוב ביותר, ולכן ארגון הבריאות העולמי (WHO), ממליץ לכל הנשים בהריון לנקוט את הצעדים הבאים:
- נטילת תוספי ברזל לפי הצורך ולאחר התייעצות עם גורם רפואי , כמה מ"ג צריך לקחת בהריון? המינון המקובל בהיעדר אנמיה הוא 27 מיליגרם ברזל מדי יום.
- ביצוע בדיקת דם לגילוי אנמיה בתחילת ההיריון
- ביצוע בדיקת דם 4-6 שבועות לאחר הלידה לשלול התפתחות של אנמיה

אל תזניחו את האנמיה גם אחרי הלידה
נשים שסבלו מאנמיה במהלך ההיריון, רצוי שיקפידו כי התזונה שלהן לאחר הלידה תכלול מזון עשיר בברזל מן החי, וכן מזונות שמסייעים לספיגת הברזל בדם, עד שיחזרו לאיתנן.

אנמיה בתינוקות
בחודשים הראשונים לחייו ועד גיל שנתיים התינוק מתפתח במהירות. אחד האיברים החשובים שמתפתח במהירות בתקופה זו הוא מוחו של התינוק, ככלל כל האיברים והתאים זקוקים להרבה חמצן על מנת להתפתח. אנמיה גורמת לשינוי במבנה הכדוריות האדומות ובקצב הייצור שלהן, והינה בעלת השפעה חריפה על הגוף. מאגרי הברזל שאיתם התינוק נולד מספיקה לארבעה חודשי החיים הראשונים וולאחריהן חלה הידלדלות במאגרי הברזל בעקבות קצת הגדילה המואץ, מה שעשוי להוביל לאנמיה.

מחסור ברזל לתינוק עשוי להשפיע באופן ישיר על ההתפתחות המוטורית והקוגניטיבית שלו ואף להשליך על תפקודו העתידי בחיים. מסיבה זו משרד הבריאות ואיגוד רופאי הילדים בישראל ממליצים על מתן ברזל לתינוקות בכל יום מגיל 4 חודשים ועד לספירת הדם הראשונה בגיל שנה. בשוק קיים מגוון רחב של תוספי ברזל לתינוקות. לכן, בדקו היטב שתוספת הברזל שבחרתם יעילה במניעת אנמיה.

תרופת ברזל למניעת אנמיה עוברת מסלול אישור קפדני של אגף הרוקחות במשרד הבריאות, ונדרשת להוכיח את יעילותה במניעת אנמיה במחקרים קליניים לעומת תוספי תזונה אשר עוברים אישור באגף המזון במשרד הבריאות אשר דורש דרישות קלות יותר בהשוואה לדרישות של אגף הרוקחות במשרד הבריאות

כתבות נוספות בנושא

קטגוריה : ברזל לתינוקות
טיפים והמלצות למתן ברזל לתינוקות

טיפים והמלצות למתן ברזל לתינוקות

עצבים של ברזל – לפעמים נדמה שזה מה שנדרש מהורים כשעליהם לתת ברזל לתינוק שלהם. התינוק מתנגד, ההורה מתעקש והברזל משפריץ לכל עבר. נשמע מוכר? זה לא חייב ...

איך ברזל משפיע על המוח של התינוק?

איך ברזל משפיע על המוח של התינוק?

מגיל הלידה ועד גיל שלוש הגוף נמצא בתהליך התפתחות מואץ, שמשפיע על כל מערכות הגוף. אחד האיברים שעובר תהליך התפתחות מקיף במיוחד הוא המוח. מחקרים מצאו ...

איך רמת הברזל קשורה להפרעות קשב וריכוז?

איך רמת הברזל קשורה להפרעות קשב וריכוז?

עם השנים חלה עלייה במספר המאובחנים שסובלים מ-ADHD (הפרעות קשב וריכוז) ומסתבר שהסימנים לכך מתחילים כבר בינקות. אחד מהם הוא חוסר בברזל ואנמיה אצל ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד