צור קשר

צור קשר

checked

חיסון נגד שפעת לתינוקות ולילדים- כל הדעות בעד ונגד

  • שפעת הינה מחלה נגיפית מדבקת המתבטאת בחום גבוה, כאבי גרון, ראש ושרירים, שיעול, נזלת, עייפות וחולשה.
  • שפעת אינה מסוכנת, אולם היא עלולה להסתבך לדלקות ואף למוות ולכן מומלץ לחסן כל אדם בין גיל חצי שנה ל12, ובפרט נשים בהריון, חולים כרוניים ותינוקות וילדים עד גיל 5.
  • קולות הנגד מדברים על חוסר יעילות החיסון, וכן על תופעות לוואי של צינון קל, עד תגובה אלרגית ורגישות חמורה המאופיינת בקשיי נשימה, פריחה ואף איבוד הכרה. 
  • החיסון הניתן בשני סוגים- מומת או מוחלש, מעניק הגנה למשך חורף אחד ומלווה בהתאם לסוג החיסון בכאב ונפיחות מקומיים או נזלת וגודש, ולעיתים גם בחום.

אחד הנושאים החמים ביותר לקראת כל חורף הוא החיסון נגד שפעת. משרד הבריאות אמנם ממליץ על חיסון נגד שפעת לכל האוכלוסייה מעל גיל 6 חודשים, אך הדיעות של הקהל הרחב בנוגע לחיסון אינן חד משמעיות. ריכזנו עבורכם את כל המידע כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת. ושרק תהיו בריאים!

כמה עובדות על שפעת
שפעת היא מחלה נגיפית מדבקת של דרכי הנשימה, הנגרמת על ידי הוירוס Influenza.
ישנם 3 סוגי וירוסים לשפעת הפוגעים בבני אדם: B, A ו-C. שפעת מסוג C שבד"כ אינה גורמת למחלה.
המחלה מתבטאת בחום גבוה, כאבי גרון וראש, שיעול, נזלת, כאבי שרירים, עייפות וחולשה. המחלה עצמה אמנם לא נעימה- אך איננה מסוכנת, הסכנה טמונה בסיבוכי השפעת כמו דלקת ריאות חיידקית, דלקת אוזניים, סיבוכים במערכת העצבים ועוד. בכל שנה מדווחים מקרי מוות מסיבוכי השפעת.
נדבקים בשפעת על ידי חשיפה לנגיף מאדם חולה שמשתעל או מתעטש, או באמצעות מגע עם הפרשות ליחה, רוק ונזלת, המפיצות את הנגיף. תקופת הדגירה היא בין יום אחד ל-4 ימים לפני הופעת התסמינים.
בכל שנה חולים בשפעת למעלה מ30% מהילדים ובין 20-30% מהמבוגרים מכלל האוכלוסייה. 

 

דעות בעד החיסון לתינוקות וילדים
משרד הבריאות וארגוני הבריאות בארץ ובעולם ממליצים לחסן כל אדם מעל גיל 6 חודשים, ועד גיל 12 שנים ומעל גיל 65 וכל האוכלוסייה הסובלת ממחלות כרוניות על מנת למנוע סיבוכים ותמותה מהשפעת, אך ההמלצה רלוונטית במיוחד עבור מי שעלול לסבול מסיבוכי השפעת: נשים בהריון (הנמצאות בסיכון לאשפוזים כתוצאה משפעת יותר מכלל האוכלוסיה), וכן תינוקות וילדים בגילאי חצי שנה עד 5 שנים וחולים כרוניים נכללים ברשימה זו, משום שעבורם סיבוכי השפעת עלולים להביא לסכנת חיים ממשית, וזו הסיבה שהורים רבים תומכים בחיסון.

 

דעות נגד החיסון לתינוקות וילדים
בין המחזיקים בדיעות נגד החיסון, ניכר רצון להימנע מתופעות הלוואי של החיסון. התופעות השכיחות אמנם דומות לצינון קל, אך במקרים נדירים מאד תיתכן רגישות יתר חמורה המכונה "הלם אנפילקטי", המאופיינת בקשיי נשימה, נפיחות, פריחה, ירידה בלחץ הדם, בצקת ואף איבוד הכרה. במקרים נדירים אחרים, תיתכן תגובה אלרגית מאוחרת. תופעות אלה מאפיינות גם את חיסוני ותרופות כגון אנטיביוטיקה. כמו כן, מאחר ושהחיסון לא מוגדר כחיסון חובה, נוטים רבים לחשוב כי אין צורך ממשי להתחסן וכי "הקטנטנים גם ככה מקבלים חיסוני- חובה רבים".

יעילות החיסון נגד שפעת משתנה משנה לשנה בהתאם לוירוס הנפוץ באותה שנה, ומי שאינו מעוניין לחסן טוען כי החיסון אינו יעיל לאור השינויים התכופים בוירוס. מחשבה נפוצה נוספת המאפיינת את המתנגדים לחיסון, היא המחשבה ששפעת היא מחלה קלה, סוג של צינון קשה ותו לא, ולכן אין צורך לחסן נגדה. נפוצה גם המחשבה "לתת לגוף לעשות את שלו" ולפתח בעצמנו את העמידות. בנוסף, במהלך החורף אנחנו נדבקים בנגיפים שונים לעיתים קרובות, ורבים נוטים לייחס את האשמה בכך בחיסון נגד שפעת שקיבלו.

מידע על החיסון

ישנם 2 סוגי חיסון נגד שפעת: חיסון המכיל נגיף מומת, אותו נותנים בזריקה (אצל תינוקות- ההזרקה היא לתוך השריר בחלק החיצוני של הירך) והוא מתאים לכלל האוכלוסייה מגיל 6 חודשים ומעלה, וחיסון של נגיף חי מוחלש, אותו נותנים בתרסיס לאף.(השנה ככל הנראה חיסון זה לא יהיה בשימוש בארץ) החיסון המוחלש לא מתאים לפעוטות עד גיל שנתיים, נשים בהריון, חולי אסתמה ועוד.
מקרים חריגים שבהם ילדים בני 6 חודשים עד 8 שנים שלא חוסנו בשנה שעברה מקבלים 2 מנות לחיסון במרווח של 4 שבועות ביניהן, על פי הנחיות משרד הבריאות.
החיסון מעניק הגנה נגד שפעת למשך חורף אחד, למרות שחיסונים חוזרים מגבירים את הסיכוי לחסינות. הוא מיוצר בתקופת הסתיו ומכיל בכל שנה תרכיב חדש הכולל 3 או 4 זני שפעת שצפויים להיות שכיחים בשנה הקרובה על פי המלצות ארגון הבריאות העולמי.
איך עובד החיסון? הוא גורם למערכת החיסונית לזהות את נגיפי השפעת שנגדם ניתן החיסון וללמוד לייצר נוגדנים נגדם .
תופעות הלוואי השכיחות של החיסון כוללות כאב או נפיחות במקום ההזרקה, שחולפים במהרה, ואילו תופעות הלוואי השכיחות של החיסון החי מוחלש כוללות נזלת וגודש באף. לעיתים ייתכן חום ביום החיסון או למחרת.
 
בתור הורים, אנחנו אלו שאחראיים על הבריאות של הקטנטנים שלנו, ולכן ההחלטה האם לחסן או לא היא שלנו. חשוב להכיר את הפרטים, להתמצא במגוון הדיעות והסיכונים, וכך לקבל החלטה מושכלת תוך הקשבה למערכת הבריאות והתייעצות עם רופא הילדים.
 

 

כתבות נוספות בנושא

איך הכי נכון להקל על נזלת אצל תינוקות ומה לא לעשות

איך הכי נכון להקל על נזלת אצל תינוקות ומה לא לעשות

בקרב תינוקות (וגם בקרב הוריהם) נזלת היא עונש. התינוק אינו יודע לקנח את אפו מחד, להורה אין יכולת להדריך את מלאכת הקינוח מאידך, והנזלת נמשכת. היא חוסמת ...

איך להגן על התינוק בחורף?

איך להגן על התינוק בחורף?

איך מלבישים את התינוק בחורף, איך מחממים את החדר ואיך יוצאים לטייל? לפניכם הנחיות משרד הבריאות בנושא וטיפים איך להגן על תינוקות בחורף. ריכזנו עבורכם ...

הצינון שאינו נגמר

הצינון שאינו נגמר

אם אתם הורים לתינוקות מוטב שתכירו בעובדה כי הצינון וסימן ההיכר הטורדני שלו – הנזלת, ילוו אתכם עוד לזמן מה. כמה זמן? זו שאלה טובה. תינוקות עלולים לסבול ...

הצג כתבות נוספות
עבור לתוכן העמוד